Čovjek se zaprepasti kad vidi koliko je naših političara pjevalo poznatu pjesmu Evo zore, evo dana. Pretpostavlja se da je ta pjesma nastala oko 1942. godine…

Ponedjeljak, 17. 8. 2015. u 17:02 Piše: Boris Rašeta

Čovjek se zaprepasti kad vidi koliko je naših političara pjevalo poznatu pjesmu Evo zore, evo dana. Wikipedia o toj pjesmi veli sljedeće:

“Evo zore, evo dana” ili kako ju još neki nazivaju “Jure i Boban” je ustaška pjesma spjevana u čast ustaških časnika, zapovjednika elitne ustaške jedinice Crne legije Jure Francetića i Rafaela Bobana.

Pretpostavlja se da je nastala oko 1942. godine po uzoru na pjesmu Petra Preradovića “Zora puca, bit će dana” iz 1844. u kojoj opisuje buđenje hrvatske nacionalne svijesti u svrhu oslobođenja od Austro-Ugarske Monarhije…

Toliko Wikipedia. Pjesma, dakle, nije dio neke opere, ali je postala sastavni dio operete zvane hrvatska politička scena. Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka) i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić (Hrvatska demokratska zajednica) snimljeni su 2012. kako pjevaju “Evo zore evo dana”, otkrio je ovog vikenda portal Lupiga.

Screenshot/YouTube

Nedavno je zbog Jure i Bobana nevolja imao Dražen Keleminec, lider jedne od bezbroj pravaških stranaka.

-Koprivnička policija lažno me prijavljuje zbog remećenja javnog reda i mira sa ciljem mog osobnog progona i javnog degradiranja. Pošto mrzitelji Hrvatske koji pate za Jugoslavijom i Velikom Srbijom ne mogu podnijeti naše redovite odlaske u Srb, Policijska postaja Donji Srb sa načelnikom Ivandićem ponovno je pokrenula politički progon 28. srpnja 2014. godine, kaže Keleminec.

Pixsell

– Sada nas se optužuje da smo na razglas puštali pjesmu “Evo zore evo dana”. Dragovoljac sam Domovinskog rata i u obranu Hrvatske odlazio sam sa pjesmama “Marjane , Marjane” i “Jurom i Bobanom”. Nije me 1991. godine bilo strah četnika ni JNA pa se ne bojim ni ovih progona. Hrvatsku smo stvorili, ‘drugovi’ nema više Jugoslavije! Ti jugofili danas dozvoljavaju nošenje jugoslavenskih i četničkih zastava u Hrvatskoj i policija ih ne dira ni ne progoni, ali im smeta sve što je hrvatsko, poručio je Keleminec.

U Vukovaru 1998 Juru i Bobana pjevali su Ante i Fred, danas obojica ministri u ljevičarskoj vladi, Kotormanović i Matić.

Matiću je, doduše, sjećanje bilo malo klimavo pa je na pitanje novinara je li pjevao tu pjesmu odgovorio enigmatski.

Borna Filić/Pixsell

“Ukoliko sam pjevao, vjerojatno jesam. U životu svakog čovjeka postoje trenutci na koje nije ponosan”, rekao je dodajući da je tu “prepoznatljiv rukopis obavještajnog podzemlja”.

Dodao je kako mu je, nakon što je prije pet godina postao savjetnik predsjednika Republike, jedan od članova obavještajnog podzemlja rekao da “postoji fotografija upravo s tog događaja” na kojoj je fotografiran s ustaškom kapom na glavi.

“Toga sam se detalja onda sjetio. Jedan branitelj je bio u pripitom stanju, došao je i stavio mi kapu na glavu. Ja sam se samo nasmiješio i vratio mu kapu”, rekao je Matić te u potresnoj ispovijedi za Slobodu Dalmaciju priznao da je to prilika za obračun s prošlošću, koju bi trebalo “totalno raskrinkati “. U napadu iskrenosti potom je priznao kako je u sedmom razredu osnovne škole srušio susjedovu kantu za smeće i pobjegao.

Prof. dr. Slobodan Lang je u razgovoru na Mreži TV rekao da je ’91. i on pjevao ‘Juru i Bobana’, jer je to tada bio izraz borbe protiv novog fašizma.

– Bilo je to u Osijeku ’91. Tada se vidjelo tko je na kojoj strani, tko je došao branit zemlju, a tko nije. Tko nije bio tamo neka ne priča koješta, rekao je Lang, čijeg su djeda Ignjata, čelnika predratne židovske zajednice u Vinkovcima, suborci Jure i Bobana odveli u Jasenovac.

Juru i Bobana pjevali su i Vladimir Šeks i Stipe Mesić. I to je bilo davno pa se nisu mogli prisjetiti, ali novinske arhive svjedoče o postojanju dueta.

Patrik Macek/PIXSELL

Vladimir Šeks u emisiji “Otvoreno” rekao je da je moguće da je svojedobno bio član Mesić-Šeks dueta, objašnjavajući da je to tada bio “dio političkog folklora, nepovezan s ustaškim pokretom”.

Juru i Bobana interpretirali su i brojni pjevači.

Mladen Grdović pjevao ju je na zagrebačkom Rujanfestu, a potom i u Livnu.

– Neki dan sam u šatoru na zagrebačkom Rujanfestu pjevao svoju najdražu. Pop…… su i rekli su mi da sam i ja pop…. što je pjevam – najavljivao je Zadranin ustašku pjesmu “Jure i Boban” u Livnu.

Duško Jaramaz/Pixsell

– Mladen ne širi mržnju jer ne zna što je to. ‘Juru i Bobana’ pjevao je jer mu je to netko rekao. Ma on se samo šalio – branio je prijatelja njegov menadžer Duško Lokin (66)

Jedan album Dražena Zečića, iz 1992. godine sadrži Evo zore,evo dana u to dvije verzije.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: političari, pjesma

Izdvojeni komentari 213 komentara Pogledaj sve komentare

17.08.2015., 17:09

windfacker: Pa kako odoliti tako lijepoj pjesmi i ne zapjevati uz dobro društvo i dobru kapljicu.

17.08.2015., 17:20

Veritas_71: Što je pisac htio reći sa ovim člankom…..možda bi bio sretan da se pjeva “Druže tito mi ti se kunemo…” …ili “sa ovčara i kablara čobanica progovara”….to bi bilo simpatično,,,,onako malo retro i prihvatljivo….

17.08.2015., 17:47

Narkoman sa Splitskog kolodvora: evo zore evo dana je pravi evergreen bez obzira na verziju i godinu , uopce nije bitno jeli 1848, 1942,1992 ili 2015.Hit ostaje Hit.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).