Klemm je poručio da može organizirati 50 tisuća branitelja, najavio preseljenje prosvjeda pred Vladu i pohvalio se da mogu “osvojiti” Ministarstvo, Vladi i Sabor

Davor Puklavec/Pixsell

“Trebaju li građani strahovati od nereda, pa i zauzimanja Ministarstva branitelja”, upitala je novinarka Večernjeg lista.

A Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda na Savskoj cesti, dao sljedeći odgovor: “Hrvatski branitelji mogu svaki trenutak ‘osvojiti’ ne samo Ministarstvo, nego i Sabor i Vladu. Ali nama to ne pada na pamet”.

Riječ “osvojiti” našla se pod navodnicima, ali s njima i bez njih odgovor je zvučao kao prijetnja. Kao pokazivanje mišića. Kao jasna poruka da organizatori prosvjeda raspolažu s dovoljnom silom da pokore državne institucije.

U istom intervjuu Klemm se pohvalio da su organizatori “mogli uvijek okupiti 50 tisuća branitelja i izići na bilo koji trg”, a onda najavio kako organizatori prosvjeda “razmišljaju o preseljenju na Markov trg”.

Šator pred Vladom

“Ako ćemo na taj način natjerati nekoga da počne raditi u interesu hrvatskih građana, dići ćemo šator pred zgradom Vlade”, kaže Klemm, čovjek koji na televiziji paradira u u službenoj odori specijalne policije, premda je to službenim pravilnikom zabranjeno.

Dakle, jedno je kad anonimni sudionik prosvjeda u Savskoj uzbuđeno u televizijsku kameru izgovori kako su oni “oštrom silom dobili državu i treba oštrom silom će je i vratiti”, a nešto posve drugo kad istim tragom krene i njegov vođa.

Kada najavi prebacivanje šatora pred Vladu, spomene 50 tisuća branitelja i upozori kako “branitelji mogu svaki trenutak osvojiti Ministarstvo, Vladu i Sabor”.

Nije rekao kako to misle osvojiti, ali za to ne treba imati veliku maštu.

Klemm je ovo izgovorio tobože pomirljivim tonom, uz okolišanje i ograđivanje (“Nama to ne pada na pamet”), no svejedno je poslao zlokobnu poruku.

Poruku javnosti i upozorenje vlastima na što su prosvjednici sve spremni ako se ne izađe u susret njihovim zahtjevima.

Nisu oni nasilni, ali mogli bi biti. Oni zasad mirno prosvjeduju, ali mogu to i brže riješiti. Institucije ih ignoriraju, ali vrlo ih lako oni mogu osvojiti.

Zaoštrio retoriku

Jasno je zbog čega je Josip Klemm zaoštrio retoriku. Prosvjed branitelja ušao je u treći tjedan, zasad bez ikakvih pomaka i rezultata, Vlada ne odstupa, ministar još nije smijenjen, a javnost kao da se zasitila njihovih šatora i zbunjujućih poruka.

Stoga je bilo nužno ponovno skrenuti pozornost javnosti, senzibilizirati građane, ali i zaoštriti pristup prema Vladi.

Koliko god to Klemm uljepšavao i ublažavao, njegove poruke o prebacivanju šatora pred Vladu, zajedno s prijetnjama “osvajanjem” institucija uz pomoć “50 tisuća branitelja”, opasno smrde na ukrajinski scenarij.

Čak i da je to šuplja prijetnja, nedopustiva je u demokratskim društvima.

Pitanje je samo želi li Klemm, zajedno sa svojim sljedbenicima, ali i političarima koji sada rehabilitiraju generale, prozivaju “nenarodnu vlast” i huškaju javnost protiv “Jugoslavena i unutarnjih neprijatelja”, da Hrvatska bude demokratsko društvo.

Nemoćnike u prve redove

U kojem je dozvoljeno prosvjedovati, ali ne i prijetiti silom. U kojem je poželjno boriti se za svoja prava, ali ne prijetnjama o “osvajanju institucija”. Još manje ako se ratne invalide, bolesnike i nemoćnike gura u prve redove.

A u tom istom demokratskom društvu Josip Klemm i njegovi branitelji još uvijek imaju ekskluzivno pravo upućivati takve prijetnje bez straha od ikakvih posljedica.

Ako ništa drugo, barem u ovom slučaju mogu reći da je to država za koju su se borili.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Tagovi: prosvjed branitelja, vlada, sabor, prosvjed, josip klemm, branitelji

Izdvojeni komentari 137 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 28 minuta

dalbon: klem prvo svojim Zastitarima daj placu da mogu zivit od nje davas svojim radnicima zstitarima crkavicu 2800 -3000 kuna a tjeras ih u sezoni da rade i po300 sati prekovremeno prvo pometi ispred svojih vrata pa se onda javi

prije 1 sat i 23 minute

možda nekad: Prvo sam te branio a sada te mogu tući kad god mi padne na pamet.Nekada je netko na ovom forumu napisao “Niste me morali ni braniti ako ću se sada morati vas bojati”

prije 1 sat i 30 minuta

boww: Koji narod treba strahovati?ovih par posto koji su se nakrali i njihovi placenici nisu narod!!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).