Županijski sud je odbacio optužnicu protiv Vinka Mladinea jer tvrde da su tužitelji probili rokove. Tužitelji tvrde da to nije istina i da je optužnica podnesena u roku

Utorak, 23. 12. 2014. u 15:12, zadnja izmjena prije 1 sat i 47 minuta Piše: Vilim Cvok , Ivana Živko

Goran Stanzl/PixsellVinko Mladineo

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na odluku Županijskog suda koji je odbacio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke “Odlagalište sirovina” Mihe Zrnića Marinovića i to zbog isteka roka za njezino podizanje. Tužiteljstvo u žalbi navodi da nisu probili rokove. Tvrde da su optužnicu podnijeli unutar tzv. prekluzivnog roka od 75 dana koji se odnosi na složene predmete.

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladinea, u ovom slučaju teretili su da je mimo Zakona o javnoj nabavi od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Sirovina odlagalište na taj je način od 1. ožujka 2007. godine do 30. studenog 2010. godine fondu ispostavila 29 privremenih situacija za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna.

Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, a potom su prema Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao Zrnić Marinović je u više navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. Tužiteljstvo smatra i da je poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), a fond je oštećen za 46,2 milijuna kuna.

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša počeli su propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijuna iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media. U optužnici proizašloj iz afere Fimi media, koju je sud više puta vraćao na doradu, Mladinea terete da je fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. Zajedno sa Zrnićem Marinovićem optužen je i u postupku koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv “kraljice PET ambalaže” Barbare Bešenić, bivše saborske zastupnice HDZ-a.

Uskok ih, s još trojicom, tereti da su se od početka 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim društvima pribaviti milijune kuna tako što su dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru, čime su oštetili fond za najmanje 130 milijuna kuna.

Mladinea terete i da je poduzeću Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos Fond na čijem je čelu bio.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: vinko mladineo, tužiteljstvo, optužnica, miha zrnić marinović, fond za zaštitu okoliša

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare

prije 9 minuta

Slavic National Unity: Komunalna kartel klijentela

prije 2 sata i 49 minuta

jorgovanjorgovan: samo jos to treba svi se sprdaju sa tuziteljstvom

prije 3 sata i 38 minuta

ramax: izgleda da je turudić umiješao svoje (hdz) prste

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).