Poštovane kolegice i kolege

iznimno nam je zadovoljstvo izvijestiti Vas kako je dana 25.2.2015. u Osijeku održana osnivačka skupština NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE, Podružnice PU osječko-baranjske čime smo i u našoj upravi započeli trajan i nepovratan proces rada na poboljšanju radnih prava i uvjeta rada, ne samo naših članova nego svih zaposlenika.

NACIONALNI SINDIKAT POLICIJE započeo je s radom u prosincu 2013. kao reakcija na nerad i pasivnost do tadašnjeg sindikalnog teatra koji je djelovao u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova. U dosadašnjem radu prepoznati smo diljem Republike Hrvatske i svakim danom NACIONALNOM SINDIKATU POLICIJE pristupa sve veći broj kolegica i kolega. Kao primjer toj prepoznatljivosti navodimo samo nekoliko aktivnosti koje smo poduzeli u cilju zaštite radnih prava ne samo svojih članova nego svih zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova a to su:

 • Ustavna tužba na Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (4, 8, 10%),
 • Ustavna tužba na Vladinu Uredbu o izmjeni Zakona o policiji (vezano za uskratu prava – sa 10 na 3 otpremnine),
 • Ustavna tužba na vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji,
 • Prijava i zahtjev za provedbu nadzora Ministarstvu uprave – inspekciji rada vezano za isplatu place po COP-u.

Iz prikazanog Vam je vidljiv model zastupanja radničkih prava kojeg provodimo za sve policijske službenike. Konceptualno smo se odredili djelovati na način da je sustav potrebno dovesti u poziciju u kojem neće biti potrebe za podnošenjem masovnih tužbi za povrijeđena radnička prava i žalbi na razna rješenja. Ako to znači potrebu podnošenja raznih zahtjeva za ocjenu ustavnosti propisa koji reguliraju radno-pravne odnose onda ćemo to raditi i u buduće kao što smo već činili. Nismo pristalice ovakvog načina djelovanja ali u sadašnjim trenutcima on je očito neizbježan i od njega, radi dobrobiti svih policijskih službenika, ne odustajemo.

Cilj djelovanja NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE je vratiti dostojanstvo policijskom službeniku koje je u zadnjih nekoliko godina ozbiljno ugroženo kroz materijalno-financijske rezove umanjenjima plaće, raznih dodataka na plaću, beneficije, putnih troškova, otpremnina, mirovinskog osiguranja, potpisivanjem štetnih dodatka kolektivnog ugovora i još niz drugih zakidanja. Sve nabrojano je postignuće reprezentativnih sindikata kojima smo svojim članstvom dali mogućnost zastupanja pred poslodavcem u vjeri da će raditi u našu korist a ne na štetu. Nitko im tada od nas nije svojim članstvom dao dozvolu da nas zastupaju na našu štetu a oni su svojim radom prekršili osnovne postulate sindikalnog djelovanja i svojih Statuta. Netko bi se zbog toga trebao barem zastidjeti. Shakespeare bi rekao: “O, stide, stide, gdje je tvoja rumen?”. Jedina rumen koju na njima možemo vidjeti zasigurno nije od stida. Od stare slave se ne može živjeti i ne smije model sindikalnog djelovanja biti po sistemu d.o.o. već neumorna borba za zaštitu radničkih prava koja su reprezentativnim sindikatima odavno postala višestruka nepoznanica na koju oni više nemaju odgovora i svoj rad su sveli na model tržišne ponude i potražnje.

Ukoliko se slažete s barem jednim našim ciljem ili poduzetom radnjom tada Vas pozivam da slobodno pristupite u NACIONALNI SINDIKAT POLICIJE kako bi osnaženi članstvom imali, ne samo legalnost kod sindikalnog djelovanja, već i legitimitet u zastupanju radničkih prava svih policijskih službenika.

Do sada smo u Podružnici uspostavili niže navedene povjerenike kojima se možete slobodno obratiti radi dobivanja dodatnih informacija o radu NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE te načinu učlanjenja dok ćemo uskoro u svom djelovanju pokriti i druge ustrojstvene oblike u policijskoj upravi o čemu ćemo Vas pravodobno izvijestiti.

Glavni povjerenik – Marko Capan, struč. spec. crim., 095/893-15-17, puob@nsp-muprh.eu, markocapan@gmail.com

 • Zamjenik g. povjerenika – Josip Skočibušić, struč. spec. crim., 099/253-19-48, skoco@hotmail.com
 • Povjerenik za Sektor policije, Sektor za granicu, Sektor krim. policije Josip Bručić, 098/666-650, jbrucic67@gmail.com
 • PGP B. Manastir – Marija Jukić, mag. oec., 098/847-210, marija.jukic89@gmail.com
 • PP Belišće – Albert Katančić, 095/199-98-99, akatancic@gmail.com
 • IJP – Josip Hohoš, 099/200-19-23, josiphohos@gmail.com
 • PP Čepin – Suzana Žagar, 098/939-85-48, suzana_zagar@net.hr
 • PP D. Miholjac – Mario Bencetić, 098/953-39-81, mbencetic70@gmail.com
 • I PP Osijek – Velimir Pavošević, bacc.crim., 091/755-54-49, pavosevic_@hotmail.com

S poštovanjem

 

Glavni povjerenik

Marko Capan, struč. spec. crim.