17. listopad 2014. objavljeno u 14:29

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-om), dovršio je kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja te više kaznenih djela teških krađa počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja u kojima su objekt napada bila motorna vozila srednje i više klase.

Pripadnici spomenutog zločinačkog udruženja su tijekom 2013. i 2014. počinili više kaznenih djela teških krađa na području Zagreba i Rijeke. Otuđena vozila su zatim rastavljali u pojedinim automehaničarskim radionicama i na drugim lokacijama, te dijelove prodavali ili ih koristili za popravak oštećenih vozila koja su prethodno kupili.

Kriminalističko istraživanje je provedeno nad 34 osobe među kojima je i policijski službenik. Obavljeno je 37 pretraga domova, 25 osoba i 26 motornih vozila prilikom čega je pronađeno više sumnjivih dijelova motornih vozila i dokumentacije, te više komada vatrenog oružja, plastični eksploziv, streljivo i drugo. Preliminarnom provjerom za pronađene dijelove utvrđeno je da dio njih potječe od tri vozila marke „VW“ tip Golf koja su otuđena na području grada Zagreba, te od jednog vozila marke „BMW“ tip X6 koje je otuđeno u inozemstvu.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja USKOK-u je podnesena kaznena prijava protiv devet osoba zbog sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja počinili četiri kaznena djela teške krađe motornih vozila marke „VW“ tip Golf i „Škoda“ tip „Yeti“. Od tog broja, tri vozila su ranije već pronađena, dok se za jednim još uvijek traga. Među osumnjičenima je i policijski službenik kojega se tereti za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju prikupljanja dokaza o počinjenju drugih kaznenih djela, odnosno pronalaska drugih motornih vozila koja su otuđena na području Hrvatske ili u inozemstvu.

Veliki doprinos kriminalističkom istraživanju dala je Policijska uprava istarska, a dobra suradnja ostvarena je s mjerodavnim policijskim tijelima Republike Srbije te Bosne i Hercegovine, sve u koordinaciji s centrom SELEC.

S tim u svezi valja naglasiti kako hrvatska policija provodi niz mjera i radnji s ciljem učinkovitijeg suzbijanja ukupne problematike krađa motornih vozila. Statistički pokazatelji su povoljni: trend broja otuđenih vozila je u stalnom padu, dok se u isto vrijeme povećava udio pronađenih vozila. U 2013. u odnosu na 2012. zabilježen je pad od 16% otuđenih vozila, a u prvih devet mjeseci 2014. zabilježeno je 24% manje otuđenih vozila u odnosu na isto razdoblje prošle godine.