Novinar Edo Pezzi rekao je da je 23 minute prije utakmice, Siniša Poljak koji vodi semafor obavijestio kolegu iz HNS-a da se vidi kukasti križ na travnjaku

Ponedjeljak, 15. 6. 2015. u 23:35, zadnja izmjena prije 6 sati i 11 minuta Piše: Vesna Gubo

snimka zaslona/RTL

Svastika na Poljudu, odnosno tko stoji iza incidenta koji je digao javnost na noge, bila je tema emisije Otvoreno.

– Ne mogu potvrditi, od kad je svastika bila na terenu, vidi se na snimkama od srijede. Mnogi su pratili treninge i snimali i nitko nije primijetio svastiku. Bilo je 120 ljudi s HRT-a, 200 novinara, i mnoštvo drugih, a nitko nije vidio svastiku. Napravljena je sa savšenim tajmingom da se kontrast vidi na utakmici. To je nekakva kemikalija koja je na takav način spalila travu. To se ne može sanirati u 15 minuta. Nije se moglo riješiti. Saznali smo za svastiku tek kad je počela utakmica – rekao je glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak.

– Ne znam kako će disciplinska komisija reagirati na incident. Ne ide nam na ruku što smo već igrali bez gledatelja, a argument nam je da bi kažnjavanjem profitirao onaj koji je to učinio. Kakva kazna kod da je osim izbacivanja bila bi dobra. Pregledi su striktni, sigurnosni sastanak, delegat, poicija, pregledava se svaki detalj na terenu. Dogodilo se kako se dogodilo. Trebali bi se fokusirati da se takvo što ne dogodi. Delegat je sigurno bio u teškoj poziciji i nije se odlučio na prekid – rekao je delegat UEFE Duško Grabovac.

– Ovo je treća sezona da se HHO bavi monitoringom navijačkog nasilja. Monitorirali smo gotovo 600 utakmica. Za sutra je već prije zakazana prezentacija prikupljenih podataka i ono što se može za početak reći je kako je sezona koja je zaključena pokazala pad verbalnog nasilja i pirotehničkih ispada – 774 je neprimjerenih skandiranja, a lani 984. Pirotehnika se koristila 581 puta, a sezonu ranije 963. Takvo nešto nije zabilježeno na travnjaku. Bilo je jedan slučaj sa simbolima iz Drugog svjetskog rata. Od tih 600 utakmica išle su obavijesti kako se publika ponašala Predsjedniku RH, Vladi, ministrima, medijima. Projekt je bio ismijavan i ignoriran od medija da bi se dogodilo ono što izvještavamo: postoji skupina koja koristi natjecanje za propagiranje neprimjerenih parola i nazivlja. Uzvikivanje je korišteno u samo 13% ispada. No zabrinjavajuće je da svi akteri u društvu, i stranke i Vlada i Hrvatski nogometni savez i klubovi, nitko se nije suočio s tim problemom i to je ignorirano i to se vratilo na najgori mogući način – rekao je Neven Zelić iz HHO-a.

‘HNS pokušao prebaciti odgovornost na Hajduk i Poljud’

Ministar Ostojić, koji je najavio da će kasniti u emisiju, čim je sjeo u stolicu rekao je da ministar ne pronalazi krivca.

– Policija ozbiljno radi svoj posao, izvršen je očevid i podnijeta prijava za kazneno djelo poticanja na rasnu i vjersku netrepeljivost. Policija je svoj posao odradila – kazao je Ostojić. Demantirao je da se razgovaralo s bilo kojim policajcem.

Dvije su grupe počinitelja – jedan je napravio svastiku i napravio incident. Drugi krivac je utvrđen, a to su oni koji su dopustili da se nešto takvo dogodi. Iz HNS-a su pokušali prebaciti odgovornost na Hajduk i Poljud. U HNS-u su znali dva dana za to, kriv je organizator – HNS. Po njihovim izjavama je savršeno jasno da su znali nekoliko dana prije. Policija je to utvrdila i prije utakmice su znali. Trebali su reći dogodilo se i raščistiti to prije utakmice. Kamere HNS-a pokazuju konture tog znaka – rekao je ministar.

‘Mogli ste reagirati odmah’

Odmah je reagirao Pacak.

– Žao mi je da u istu rečenicu stavlja huligane i HNS. Što ako se ustanovi da je znak od tamo i prije ponedjeljka od kad smo mi preuzeli stadion. Hoćete li sutra reći da je kriv Hajduk ako smo mi došli na stadion kad je svastika bila tamo – dodao je.

– Vaš djelatnik HNS-a i kamere su pokazale da ste znali, neću se o tome raspravljati. Neka policija to utvrdi u kriminalističkom istraživanju. Da nije bilo talijanskih novinara koji su reagirali ne biste reagirali. Mogli ste regirati odmah, a ne tek u poluvremenu. Nisam stavio u isti kontekst huligane i HNS. Svi koji su pregledavali ili nisu htjeli vidjeti – rekao je Ostojić.

‘Svi su krivi osim vas’

Potom je uslijedila “razmjena mišljenja” na relaciji Pacak – Ostojić. Riječ je jedva dočekao Jandroković, požalivši se da na nju čeka pola sata.

– Ministre, znate da postoji zakon o sprječavajnu nereda na stadionu. Dakle i vi ste kao nadležna služba odgovorni. Ako krivite HNS, ako neko krivi Hajduk onda i policija ima neku odgovornost u tomu. Igralo se pred praznim tribinama i danas vi bez imalo srama prebacujete odgovornost na sve. Vi ste se na Facebooku rugali što je na Poljudu nacrtana svastika, onda ste optuživali druge, napravili razdor Zagreb-Split, i kad vas je novinarka HRT-a upozorila onda počinjete skidati odgovornost sa sebe. Svi su krivi osim vas – spočitnuo je Jandroković ministri Ostojiću.

Tu je počela “politička razmjena mišljenja”.

– Ja sam ministar unutarnjih poslova, a ne policije. Novinarka HTV-a je upozorila i predsjednika HDZ-a u Kanadi – rekao je Ostojić i izazvao reakciju Jandrokovića.

‘HNS nije sposoban napraviti minimum’

– Smiješno je da HNS nije sposoban napraviti minimum – da vidi što mu je na terenu. I kad su vidjeli nisu regirali – to nije policijski posao. Organizator je dužan poduzeti sve korake što se toga tiče. UEFA zna tko je kriv – pokrenula je postupak protiv organizatora – Hrvatskog nogomertnog saveza – bio je rezolutan Ostojić.

– Vi pokušavate napraviti političku priču. Ne skidam odgovornost s HNS-a, ali je iritantno da pokušavate skinuti odgovornost sa sebe – uzvratio mu je Jandroković.

Potom se govorio Pacak na što mu je Ostojić uzvratio s “Dobro jutro, dobro je da ste se sjetili”.

‘Prije utakmice osoba iz HNS-a je obaviještena o svastici’

Nakon toga je napokn na red došao i novinar Edo Pezzi.

– Danas me zvalo stotinjak ljudi, i reklo: “Kaži državi da Split nema veze sa kukastim križevima!”. 23 minute prije utakmice, Siniša Poljak koji vodi semafor obavijestio je kolegu iz HNS-a da se vidi križ na travnjaku. Potrošeni su veliki novci za kamere, a one nisu pokazale ništa. Ne smije se ovako nešto dogoditi da na utakmici na kojoj nema gledatelja, stoga ne očekujem blagu kaznu.

Edo Pezzi na upite voditelja emisije nije htio otkriti ime osobe iz HNS-a kojoj je proslijeđena informacija o kukastom križu na travnjaku Poljuda.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: svastika, poljud, nogometna utakmica

Izdvojeni komentari 22 komentara Pogledaj sve komentare

prije 6 sati i 14 minuta

Milili: “ovo” bi htjelo biti u nekoj hrvatskoj vladi!!!!!!!!!!! Tko bi za “ovo” glasovao??????

prije 6 sati i 34 minute

mestar: Zavadi pa vladaj! Tko kaze da se politika ne smije mjesat u sport?Mislim da samo FBI moze ovo rijesit.

prije 5 sati i 9 minuta

crobern: ako je delegacija uefe na dan utakmice kontrolirala stadion i travnjak, onda nikako ne mozemo mi biti kaznjenji. za mene je to logicno, ma dana zalost nece biti tako

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).