Hajdemo im uzeti novac, pa tko preživi, preživjet će. Teško se oteti dojmu da je upravo to moto Vlade u ‘obračunu’ s lokalnom upravom, gradovima i općinama…

Željko Hladika/24sata

Tri godine Vlada nije smislila jasnu, održivu i dugoročnu strategiju kako reformirati lokalnu upravu s 556 gradova i općina. Išli su zato najlakšim putem i pokušali ubiti dvije muhe jednim udarcem. Smanjit će porezno opterećenje na dohodak i tako građanima povećati plaće. Proračun to neće puno koštati jer ionako većina novca od tog poreza ide gradovima i općinama. Pa neka se oni snađu bez 1,8 milijardi kuna. Tko ne uspije, neka umre, pa će biti i manje gradova i općina i manje činovnika u njima.

Nažalost, plan ima veliku pogrešku. Čak i da se otpuste svi činovnici u gradovima, ušteda je dvije milijarde. Ako otpuste i pola zaposlenih, što je teško očekivati, opet neće imati dovoljno novca. Dodatno, potpuno bez rasprave i izvan svega najavljenog, prepolovljen je novac za osnovne škole, vatrogasce, zdravstvo, staračke domove. Zato će se Vladin potez prelomiti preko leđa građana. Velika većina će dobiti povećanje plaće od 150 do 250 kuna mjesečno, a oni rijetki s plaćom iznad 13.000 kuna dobit će 1000 kuna.

Gradovi, s druge strane, nedvosmisleno najavljuju da će rezati investicije i plaće, ali da to neće biti dovoljno. Povećanja komunalnih nakada, uvođenje prireza, povećanje cijena vrtića, manja socijalna davanja, sve to će biti direktna posljedica Vladine mini reforme.

Ono što će građani na jednoj strani dobiti na drugoj će izgubiti i opet će im pasti standard sljedeće godine. Jedino što će Vlada fokus nezadovoljstva preusmjeriti sa sebe. Taj politički cilj je legitiman, ali građani će ga skupo platiti.

>>> Ivana Pandžića pratite i na Facebooku

Tagovi: vrag je u detalju, kolumna

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare

prije 49 minuta

NeNormalan: Ne treba nam više od 50 gradova i 150 općina, ostalo sve pretvoriti u mjesne odbore u kojima će ljudi volontirati. Otpušteni neka se vrate u privredu koju su i napustili kada se uhljebljavalo.

prije 1 sat i 2 minute

Vukojarac Split: Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

prije 1 sat i 4 minute

Vukojarac Split: Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).