Tanja Held (26) je odnedavno osobna asistentica Janu Prenosilu (8) iz Grubišnog Polja, koji se rodio s najtežom srčanom greškom. Dječak ima samo pola srca

Četvrtak, 25. 12. 2014. u 17:11, zadnja izmjena prije 3 sata i 22 minute Piše: Željko Rukavina

Željko Rukavina/24sataJan je dobio asistenticu

Jan je veselo dijete i dobro se slažemo. I moj mlađi brat je svojedobno baš kao Jan imao problema sa srcem pa imam iskustva, priča nam Tanja Held (26).

Ona je odnedavno osobna asistentica Janu Prenosilu (8) iz Grubišnog Polja, koji se rodio s najtežom srčanom greškom. Dječak ima samo pola srca. Prvi su ga put operirali u Njemačkoj kad mu je bilo samo 13 dana, a poslije je bio na još nekoliko zahvata.

Operacije su ostavile na njemu trajne posljedice. Povremeno ima epileptične napadaje te mu je zbog hiperaktivnosti teško pratiti nastavu. Asistenta u nastavi za Jana je tražila njegova majka Sanja. Dugo su je čekali dok im nisu dodijelili Tanju, koja dječaku pomaže u praćenju nastave i nošenju stvari.

Plaću Tanji, koja je apsolventica na Fakultetu socijalnog rada, osigurala je Bjelovarsko-bilogorska županija i Zavod za zapošljavanje.

Podsjećamo, o Sanji i Janu pisali smo i prije, kada je, kao samohrana majka s 2200 kuna prihoda, dane provodila u Zagrebu dok je Jan bio u bolnici. Da bi bila uz njega, Sanja je stopirala od Grubišnog Polja do Zagreba i obratno, spavala u Caritasovim prenoćištima te gladovala da bi bila uz sina.

O drugom sinu, Janovu starijem bratu, tada su se skrbili djed i baka. Majka nam je govorila kako joj ništa nije teško te da sve nedaće može podnijeti osim razdvojenosti od djece.

Bivši suprug i otac dvojice sinova, kaže Sanja, ni na koji način ne pridonosi uzdržavanju djeteta. Ponosna majka kaže kako to ide njemu na savjest jer će djeca odrasti i onda će im ipak morati pogledati u oči.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Sudbine.

Tagovi: tanja held, sanja prenosil, jan prenosil, srce, nastava, asistent

Izdvojeni komentari 30 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 19 minuta

una1: Ova gospođa je majka zvana hrabrost.Sve je učinila kako bi bila uz svoje dijete.Stopirala je,spavala u Caritasu i gladovala,svaka čast.Jan,ima sada i pomoć asistentice,ovaj članak uklapa se u Božićna čuda.

prije 3 sata i 17 minuta

Bana Split: “Bivši suprug i otac dvojice sinova, kaže Sanja, ni na koji način ne pridonosi uzdržavanju djeteta.” Smrad jedan. Gospođi savjetujem neka se savjetuje sa odvjetnikom, i pokrene postupak te uzme sve što ima. Dok malom Janu od srca želim sve najbolje.

prije 3 sata i 18 minuta

lanadelreyno: Asistenti su potrebni, radila sam kao asistent i svida mi se taj posao medutim ovo vjerojatno nije posao za stalno jer ja kao i vecina njih koji su radili “godinu” dana tj. max 8 mj da nebi slucajno radili vise 9 mj i dobili naknadu sa hzz-a. I sad ja postavljam pitanje zasto se asistenti mijenjaju svake godine? Zasto se dijete navikne na jednog, dobi drugog, treceg…i sto smo postigli? Nista, svake godine iz pocetka dijete se navikava, ono treba nekog koji ce stalno biti s njim. I potrebna je edukacija kako za asistente tako i ucitelje. Asistenti su “baceni” u posao pa se snadi kako znas. Nije bas lako iz vlastitog iskustva. Kao prvo nitko ne zna koja su tvoja prava kao asistenta jer nigdje nema zakona i prava asistenata. Svi te gledaju ko da si s Marsa. Nek se konacno oformi pravilnik oprikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).