Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Bjelovaru te povećao kaznu Božidaru Švedi sa tri i pol godine na šest godina zatvora

Ponedjeljak, 01. 12. 2014. u 20:50, zadnja izmjena prije 4 sata i 2 minute Piše: Željko Rukavina

24sata

Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Bjelovaru te povećao kaznu Božidaru Švedi sa tri i pol godine na šest godina zatvora. Šveda je osuđen zbog tri kaznena djela.

Ovom 50-godišnjem poljoprivredniku je nakon dojave o obiteljskom nasilju u dvorište njegove kuće u Donjoj Kovačici, 31. svibnja 2013. godine iza 13 sati stigla policijska ophodnja u kojoj su bila tri policajca. Čim su došli u dvorište, Šveda je izašao iz kuće držeći u rukama strojnicu “ERO” povikao policajcima “bježite majku vam j…., došli ste ubiti hrvatskog branitelja” ispaljujući tri hica.

Zbog opasnosti po život policajci su se povukli. Time je počinio kazneno djelo silom sprečavanja obavljanja službenih osoba u okviru njihovih zadataka pri čemu je uporabio vatreno oružje.

Samo desetak minuta kasnije, nakon što se ophodnja povukla, u dvorište je došao policajac u uniformi pokušavajući urazumiti Švedu, i objasniti mu razlog prijašnjeg dolaska policajaca. Predosjećajući opasnost policajac je stao iza automobila, a Šveda je kroz prozor kuće u pravcu policajca ispalio 12 hitaca iz “ERE”.

Pri tome je izrešetao dva automobila od kojih je jedan policajčev iza kojih se ovaj sklonio. Samo zahvaljujući sreći policajac je ostao neozlijeđen, a Šveda je prilikom pucanja vikao: “izađi iza auta, majku ti j…., tko te zvao. Ubit ću te”.

Treće kazneno djelo je počinio neovlaštenim držanjem veće količine streljiva i oružja.

Za prvo kazneno djelo osuđen je na šest mjeseci zatvora. Za pokušaj ubojstva policajca dobio je tri godine, i za nedozvoljeno držanje oružja još šest mjeseci. Odnosno primjenom jedinstvene kazne osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Odvjetništva i Švedi gotovo udvostručio kaznu. Za prvo kazneno djelo, sa šest kazna mu je povećana na 10 mjeseci. Za drugo, pokušaj ubojstva policajca umjesto tri od Vrhovnog je suda dobio pet godina, dok mu je za nezakonito držanje oružja kazna s tri povećana na pet mjeseci. Primjenom jedinstvene kazne Švedi je Vrhovni sud povećao kaznu zatvora sa tri i pol na šest godina.

Kako je kazna veća od pet godina, Šveda koji se od izvršenja kaznenih djela nalazi u zatvoru, ostaje i nadalje na izdržavanju kazne, uz obvezno psihijatrijsko liječenje. Ujedno je dužan podmiriti troškove od 16.000 kuna.

Policajac kojemu je Šveda “izrešetao” automobil upućen je na privatnu parnicu.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: vrhovni sud, presuda, božidar šveda

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 36 minuta

little John: A što bi dobio u Americi?

prije 4 sata i 19 minuta

mrgud2014: Opet Vrhovni sud sa svojim “famoznim ” presudama…prema dosadašnjem radu kumici sa Dolca bi dali više jer je prodavala stolnjak na crno .. ali ovome ne , neka ga policajac tuži !!!

prije 2 sata i 44 minute

Velečasni škartoc: Nešto je nejasno ovdje.Ako je policajac bio službeno prisutan,zašto mora povući privatnu tužbu? Je li izrešetani automobil bio službeni ili privatni? Ako je bio privatni,zašto policija na zadatke odlazi privatnim automobilom?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).