Klikom na poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu stranicu, već aktiviranjem preuzima ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku, upozorila je policija

Petak, 14. 11. 2014. u 12:06, zadnja izmjena prije 1 sat i 40 minuta Piše: Rosana Stojmenović

mup.hr

U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja e-poruka kojima pošiljatelj navodi korisnika na određenu poveznicu (link). “Klikom” na tu poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu web adresu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku, upozorila je policija.

– Osnovna funkcija takve datoteke je kriptiranje sadržaja zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za “ključ” kojim je moguće dekriptirati sadržaj. Za sada su ovakve poruke u pravilu na njemačkom jeziku, ali se ne isključuje mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i na hrvatskom jeziku – stoji u policijskom priopćenju.

Stoga policija svim korisnicima e-pošte preporučuje se da takve ili slične e-poruke uopće ne otvaraju, a ako ju ipak otvore, upozoravaju se da ni u kom slučaju ne pokušaju pokrenuti štetnu poveznicu (link) te da takvu poruku odmah uklone s računala.

Pročitajte više vijesti u rubrikama Crna kronika, Internet.

Tagovi: virus, štetna datoteka, policija

Izdvojeni komentari 8 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 30 minuta

kradumibodove: ah već dva tjedna svakodnevno dobivam mail od Googlea (moš mislit) da sam kod njih osvojila 500 000 ni više ni manje nego BP-funti ahahahahaha i samo trebam stisnut link… ma kako da ne :))

prije 1 sat i 26 minuta

Bistrica: Pa tko uopšte otvara takve .exe failove … i kako uopšte mogu doći u inbox pošte. Meni antivirusni program preskenira cijelu poštu prije nek ju preuzme i prebaci u karantenu. To mođda samo policiji dolaze u inbox takve stvari. Istalirajte AVAST PREMIER i nikakvih problema.

prije 1 sat i 20 minuta

Anton-T: i sto je tu cudno pa imas takvih na bacanje danas, na svim sajtrovima i onima gdje skidas flash player

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).