Od nove godine poreznom reformom povećat će se plaće građanima, a političarima se nisu trebale mijenjati. No, Vlada nije ugradila izuzeće za državne dužnosnike

Subota, 01. 11. 2014. u 19:58, zadnja izmjena prije 8 sati i 56 minuta Piše: 24sata

Patrik Macek/PIXSELLIlustracija

Od nove godine poreznom reformom povećat će se plaće srednjem sloju, no političarima se nisu trebale mijenjati.

– Na dužnosnike koji svi imaju plaću veću od 8800 i koji bi po osnovi povećanja oporezivog dijela svi imali nešto veću plaću – se ove promjene neće primjenjivati– kazao je nedavno Zoran Milanović.

No, kad je na ovotjednoj sjednici mijenjala Zakon o porezu na dohodak – Vlada u njega nije ugradila izuzeće za državne dužnosnike, javlja RTL Danas.

‘To ne bi trebao biti fokus’

– Nisam računao i ne znam koliko bi trebala rasti i to ne treba biti fokus, ova reforma daje šansu da brže vratimo oporavak gospodarstvu i u tom trenutku nitko ne razmišlja u Vladi o svojoj plaći – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Reformu je prokomentirala i Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva:

-Stvarno nisam računala – možda da možda ne, ali vidjet ćemo – rekla je.

Ne može se regulirati Zakonom o dohotku

Ministar financija objašnjava kako u Zakon o dohotku nije mogao ugraditi zamrzavanje rasta dužnosničkih plaća.

– To ne može biti u tom Zakonu jer se Zakon odnosi na sve građane RH, a plaće dužnosnika rješavaju se koeficijentima, uredbama i drugim aktima – kazao je ministar Lalovac.

Ako tako i ostane, s poreznom reformom plaće državnog vrha rasle bi za 1.100 kuna, pa bi premijer Milanović umjesto 20.300 kuna primao 21.400 kuna, plaća predsjednika države skočila bi na gotovo 26.000 kuna, a šefa Sabora na 22.700 kuna.

‘Nismo zaboravili obećanje’

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uvjerava: nismo zaboravili na obećanje.

– To je nešto što će biti regulirano posebno odlukom Vlade i dogodit će se prije nego Zakon stupi na snagu, dakle prije 1. siječnja iduće godine – uvjerljivo je rekao Grčić.

Zamršen postupak

U Vladi, međutim, još ne znaju kako to točno učiniti jer je mijenjanje koeficijenata samo za pojedine plaće, kažu, zamršen postupak koji remeti cijeli sustav plaća u državnoj upravi.

– Riječ je o interventnoj mjeri…Tražimo novi način i novu metodu da održimo sustav, ali istovremeno da ispunimo cilj, a to je da se plaće državnih dužnosnika ne povećavaju – dodao je Grčić.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: porezna reforma, plaće, državni vrh

Izdvojeni komentari 41 komentara Pogledaj sve komentare

prije 11 sati i 12 minuta

stex: to su oni učinili zbog sebe,jer radnik će dobiti kojih pedesetak kuna a oni oko tisuću

prije 10 sati i 49 minuta

držinedaj: Jednostavno, neka daju ostavke

prije 11 sati i 7 minuta

mikimauspopo: Opet ćemo na ovaj članak potrošiti bezbroj komentara bez rezultata.Ne postoji zakon o porezu na dohodak?Največi dužnik poreza na dohodak u Međimurju je Dušan Mikolaj,manipulator i ratni profiter.Duguje cca 1.500 000 kuna poreza na dohodak,znači da je zaradio cca 5 000 000.Pa gdje su bile institucije da se nije naplatio porez a on je kroz aktivni žiro račun podizao dohodak i trošio ga?Duga po porezu na dohodak ne smije biti…prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).