Ministar Arsen Bauk je rekao da je provjerom utvrđeno da je više od 547.866 potpisa vjerodostojno što zadovoljava kriterij od potrebnih 10 posto potpisa birača

Srijeda, 26. 11. 2014. u 12:15, zadnja izmjena prije 57 minuta Piše: Snježana Krnetić

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vlada je na sjednici ustvrdila da za referendum o izdvajanju pratećih djelatnosti i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru tzv. ‘outsourcing’ prikupljen dovoljan broj potpisa.

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da je 5. studenog od Sabora zaprimio kutije sa 608.503 potpisa. Provjerom je utvrđeno da je više od 547.866 potpisa vjerodostojno što zadovoljava kriterij od potrebnih 10 posto potpisa birača.

U izvješću Vlada uz potvrdu da ima dovoljan broj potpisa za referendum protiv outsorcinga napominje se da su uočena određena odstupnja od Zakona o referendumu. Naime, svako mjesto na kojem se prikupljaju potpisi mora imati popis s uvezanim listovima koji će sadržavati jasno formulirano pitanje i jasno odijeljene vodoravne redove označene rednim brojevima. Ministarstvo uprave navodi da su se potpisi prikupljali na potpisnim listovima koji su naknadno bili uvezeni u knjige te su iz navedenog razloga zatražili očitovanje organizatora inicijative. Navodi se da je Organizacijski odbor inicijative bio je dužan ishoditi odobrenja o prikladnim mjestima za prikupljanje potpisa u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača nadležnoj policijskoj upravi, 5 dana prije početka izjašnjavanja i provjeriti je li izjašnjavanje provedeno u skladu sa zakonom. U izvješću se napominje i da birač, sukladno Zakonu o referendumu, se može izjasniti o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma samo na jednom od mjesta na kojem će se održavati izjašnjavanje odobreno i prijavljeno potpisno mjesto.

Ministarstvo uprave iz sadržaja preuzetog materijala nije moglo utvrditi da li su navedene zakonske odredbe od strane Organizacijskog odbora poštivane – piše u izvješću Ministarstva uprave.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: referendum, outsourcing, arsen bauk

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare

prije 45 minuta

svejedobro: Ak ima dosta potpisa ugurat referendum u predsjedničke izbore da se bar koja kuna uštedi…

prije 1 sat i 25 minuta

brko1: Češ, češ, češ…

prije 1 sat i 32 minute

TitoJosipBroz: Outsourcing treba uvesti u vladu svi trenutni političari na goli otok a nek nam pošalju u Hrvatsku 2-3šlepera EU političara.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).