Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i na nju nema žalbi. Ako jedna od strana u postupku smatra da druga nije poštovala odredbe presude, može se žaliti UN-u

Petak, 23. 1. 2015. u 07:52, zadnja izmjena prije 5 sati i 51 minutu Piše: Rosana Stojmenović

screenshot/webtv.un.orgIlustracija

Međunarodni sud pravde (ICJ) presudu u sporu Hrvatske i Srbije o tužbi i protutužbi za genocid objavit će 3. veljače, objavio je taj sud.

Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i na nju nema žalbi. Ako jedna od strana u postupku smatra da druga strana nije poštovala odredbe presude, žalbu može uputiti Vijeću sigurnosti UN-a koje može poduzeti mjere protiv države prekršiteljice.

Usmena rasprava u postupku u kojem se Srbija i Hrvatska međusobno optužuju za genocid 1990-ih završena je 1. travnja 2014. Nakon završetka rasprave suci Međunarodnog suda pravde povukli su se na vijećanje koje je tajno i ima pet faza.

Izricanje presude je javno te se objavljuje na engleskom i francuskom jeziku.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: tužba, protutužba, međunarodni sud pravde, genocid

Izdvojeni komentari 12 komentara Pogledaj sve komentare

prije 5 sati i 6 minuta

TENA: koju god odluku donijeli, mi znamo da je Srbija bila agresor. Znamo da se samo u Vukovaru od strane Srba dogodio, genocid, ekocid i kulturocid…

prije 4 sata i 12 minuta

Herzog: Vrlo dobro znamo tko je izvršio agresiju na Hrvatsku i BiH . Kako nema više pravde na svijetu ne možemo očekivati poštenu presudu .

prije 4 sata i 47 minuta

grom iz vedra neba: S obzirom da znam da je ova protuhrvatska vlada sastavila tim koji je zastupao Hrvatsku u ovom procesu, ne očekujem ništa dobro…

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).