Govoreći o pregovorima oko pronalaska rješenja za probleme dužnika u švicarskim francima, Boris Vujčić tvrdi da tek treba vidjeti kakav će se dogovor postići

Utorak, 14. 4. 2015. u 22:15 Piše: Vesna Gubo

Sanjin Strukić/PIXSELL

Banke su prepune novca, a gospodarstvo ne može do povoljnih kredita. Pregovori o kreditima u švicarskim francima zapeli su na pitanju tečaja, a na tržištu je još jedan opasan financijski proizvod.

U emisiji Druga strana guverner HNB-a rekao je kako Hrvatska narodna banka poput ostalih središnjih banaka može kreirati jeftinu likvidnost bankama iz koje one mogu davati kredite i to HNB već dugo vremena i čini.

Guverner Vujčić istaknuo je kako je prošli tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto. Zašto ne plasiraju taj novac, treba pitati vlasnike banaka, naglasio je te dodao kako je razlika između kamatnih stopa po kojima banke drže tu likvidnost u HNB-u i kamatne stope po kojoj kredite plasiraju poduzećima pet posto. Ono što je napravio HNB je višak likvidnosti koji je pet puta viši nego u eurozoni, novca puno ima i to po kamatnoj stopi od nula posto, rekao je Vujčić.

To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik.

‘Kad sjednete na krivi vlak, svaka je stanica kriva’

Govoreći o pregovorima oko pronalaska rješenja za probleme dužnika u švicarskim francima, Vujčić tvrdi da tek treba vidjeti kakav će se dogovor postići. HNB, kaže Vujčić, u tim pregovorima sudjeluje samo kao tehnička pomoć svim uključenim stranama, s obzirom da središnja banka sama po sebi nije stranka u postupku.

– Mi smo i ranije obavijestili javnost o različitim verzijama rješenja, od konverzije do spuštanja kamatnih stopa… Rješenja ima više, a moguće je ponuditi i više rješenja za različite dužnike pa im dati da biraju. Prilično sam siguran da na kraju neće svi biti sretni, ali to je obično tako, kad sjednete na krivi vlak, svaka je stanica kriva. No, nije to ni za svih bio krivi vlak. Jučer me moja žena podsjetila da sam je 2005. odgovarao od uzimanja kredita u francima, ali ona ga je svejedno uzela i prošla bolje nego ja s kreditom u eurima, kazao je Vujčić.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: švicarski franak, krediti u švicarcima, boris vujčić

Izdvojeni komentari 10 komentara Pogledaj sve komentare

prije 8 sati i 30 minuta

bracKO: jadnik od kad tebi i zeni treba kredit a pogotvo ako kao sto navodis mozes uzet sa nula posto kamatom obicni gradjanin nemoze dobit takav kredit ali znamo tko moze.Stvarno sramota.

prije 8 sati i 29 minuta

medena555: i ne srami se …

prije 8 sati i 6 minuta

mali kukuriku: Još jedna prepametna izjava.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).