Mladići iz đakovačke vojarne Dračica u strahu su dočasniku davali novac sve dok nekolicini njih nije prekipjelo. Mladi vojnici su reketarenje prijavili Vojnoj policiji

Četvrtak, 18. 6. 2015. u 19:00, zadnja izmjena prije 10 sati i 24 minute Piše: Romana Bilešić

Marko Mrkonjić/PIXSELLIlustracija

Ako mi date po 200 kuna, dobit ćete bolju ocjenu, a temeljem boljih ocjena dobit ćete sigurno i bolje radno mjesto u budućnosti, mjesecima je mladim ročnicima na obuci govorio jedan od dočasnika u đakovačkoj vojarni Dračica.

Objasnio im je da bolje ocjene donose sigurniju budućnost u vojsci, a upravo je on taj koji im ih može osigurati. Mladići su mu u strahu davali novac sve do trenutka dok nekolicini njih nije konačno prekipjelo. Mladi vojnici su to reketarenje prijavili Vojnoj policiji. Kako nam je javio čitatelj, Vojna policija je na temelju njihove dojave optuženog dočasnika uhitila u ponedjeljak na vojnom poligonu Gašinci. Prilikom privođenja on im je, kaže naš čitatelj, pokušavao objasniti kako je uzimanje novca od ročnika višegodišnja uobičajena i sasvim prihvatljiva praksa. Neslužbeno doznajemo da je riječ o čovjeku koji je bio branitelj u Domovinskom ratu, a novac koji je iznudio od vojnika trošio je na uglavnom na klađenje u kladionicama.

– Isprva su mladi ročnici bili prestrašeni autoritetom i bez pogovora su sav novac davali svojem nadređenom. Međutim, dozlogrdilo im je, a kako to više nisu željeli trpjeti, čitavu su stvar prijavili nadležnim tijelima – kaže naš čitatelj koji je htio ostati anoniman.

Dočasniku reketaru ovo nije prvi put?

Ne zna se koliko se dugo nadređeni dočasnik bavio reketarenjem i koliki je stvarni broj njegovih žrtava. Sudeći prema izjavama koje je dao prilikom privođenja, ovo mu nije bio prvi put. Istraga će, vjeruje se, pokazati detalje.

Ministarstvo obrane potvrdilo je da su upoznati s incidentom te dodaju kako je Vojna policija zaprimila dojavu o navedenom slučaju i temeljem nje odmah na odgovarajući način reagirala.

– Nad jednom djelatnom vojnom osobom raspoređenom na Vojnom poligonu Gašinci provodi se kriminalističko istraživanje. S događajem je upoznato i Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku te će protiv njega biti podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prevare – kažu u MORH-u.

Također, sukladno odredbama Zakona o službi u OS RH, protiv dočasnika će pokrenuti stegovni postupak.

U istoj vojarni poginuo ročnik

U istoj vojarni prije dvije godine tijekom obuke na vojnom poligonu u Gašincima pokraj Đakova poginuo je 21-godišnji ročnik Marko Zalović.

Kako je tada izvijestilo Ministarstvo obrane, mladić je stradao prilikom povratka dvaju tenkova M-84 s planiranih vojnih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona Gašinci. Mladi ročnik je bio u kanalu pokraj ceste na poligonu kad je tenk nekontrolirano skrenuo i usmrtio ga na mjestu. Pred Općinskim sudom u Našicama nakon istrage i gotovo godinu dana nakon pogibije ročnika Općinsko državno odvjetništvo je protiv vozača tenka D. P. podignulo optužnicu. Naveli su da nije vozio pažljivo te je uslijed toga izgubio kontrolu nad tenkom koji je naglo skrenuo i pregazio ročnika. Tenk je bio tehnički ispravan. MORH je pokrenuo stegovni postupak protiv još dvojice časnika zbog propusta u provedbi obuke na poligonu.

U tiskanom izdanju 24sata u petak čitajte još i ove teme:

>>> Najjači Hrvati: Više nas gledaju muškarci

>>> Detalji oko krađe ispita: Vodila ih majka?

>>> Borac za Vukovar: Spasio se iz logora, no ostao je udovac

24sataPročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: ročnici, reketarenje, iznuda

Izdvojeni komentari 74 komentara Pogledaj sve komentare

prije 11 sati i 52 minute

jo2hn8ny: Gdje je puno ime i prezime ovog nemoralnog dočasnika? Momentalno ga nečasno otpustiti iz OS RH !!!!

prije 11 sati i 20 minuta

drug član: Je li časnik ili dočasnik? Malo pišete jedno, malo drugo. Ako je dozapovjednik (čega god, niste napisali), onda nije dočasnik, već časnik.

prije 11 sati i 47 minuta

kokaza5: Ma toga treba na vojni sud!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).