Jakarta International School, jedna od najpoznatijih azijskih škola koju je utemeljilo britansko veleposlanstvo, potresa veliki skandal. Roditelji optužuju čistače i profesore da su silovali i psihični maltretirali njihovu djecu. Redovi optužbi počeli su u ožujku ove godine kada je jedan bračni par shvatio da im je 5-godišnje dijete silovano. Zločin su potvrdili i liječnici.

Šest školskih čistača je odmah uhićeno, pet muškaraca i žena. Jedna osoba je u zatvoru počinila samoubojstvo. Četvero ih je priznalo zločin, no kasnije su rekli da su bili prisiljeni dati takav iskaz. Suđenje im je počelo u rujnu.

Roditelji su prvotno sa školom, zbog zaštite identiteta djeteta, dogovorili da sve bude u tajnosti. No kasnije su sve rekli ostalim roditeljima i organizirali konferenciju za novinare i ispričali što se dogodilo. Potom se javilo još nekoliko obitelji tvrdeći da su im djeca bila fizički i psihički maltretirana, još nekoliko njih je izašlo s optužbama za silovanje.

Osim čistača, za silovanja se optužilo učitelje – školskog koordinatora kanadskog porijekla Neila Bantlemana i indonezijskog profesora Ferdinanta Tjionga. U srpnju su bili uhićeni, ali protiv njih tada nije bila podignuta nikakva optužnica. Sredinom listopada im je opet određen pritvor u kojem, prema indonezijskom zakonu mogu biti zadržani i do 120 dana. Ravnatelj škole u nekoliko je izjava rekao da optužbe protiv dvojice profesora nemaju smisla. ‘Proveli smo i našu internu istragu i o svakom novom dokazu smo obavijestili policiju’, rekao je ravnatelj Carr koji naglašava da su roditelji nekoliko puta mijenjali svoje priče.

Škola tvrdi da učitelji nisu mogli silovati učenike u uredima jer oni imaju staklene zidove kroz koje se sve vidi. No roditelji tvrde – rađena je renovacija interijera. Wall Street Journal svojedobno je objavio transkripte s detaljima gnjusnih zločina, piše Independent.

Jedni od roditelja koji tvrde da im je dijete silovano su tužbu protiv škole s 12 milijuna dolara podigli na 125 milijuna. Škola zbog toga sumnja u pravi motiv jedne od tužbi.

Supruga optuženog profesora kaže da prolaze kroz grozno razdoblje, da ništa niej dokazano i da njezinog supruga nisu pitali oko niti jednog dokaza već da su ga samo pitali ‘banalna’ pitanja poput onog: ‘Jeste li sodomizirali dječaka?’. Škola naglašava da imaju potporu svoje zajednice i ostalih roditelja, a potpisuje se i peticija za oslobađanje učitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook