Vlada na sjednici donosi odluku o smanjenju osnovice za državne dužnosnike, a odgodit će primjenu članka o mirovinskom osiguranju vezan za mirovine branitelja

Srijeda, 17. 12. 2014. u 07:45, zadnja izmjena prije 14 minuta Piše: 24sata

Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade je odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom će se ta osnovica smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Prošli tjedan ministar uprave Arsen Bauk poručio je kako se tom odlukom šalje jasna politička poruka da će državni dužnosnici biti izuzeti od poreznih olakšica koje imaju ostali građani i da će to će napraviti smanjenjem osnovice.

Također, Vlada bi na sjednici trebala udovoljiti jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Odgodit će primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž.

Promjenjivi postotak poticajnih sredstava stambene štednje

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina.

Vlada bi trebala raspravljati i o prijedlogu stečajnog zakona.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vlada, sjednica vlade

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 minutu

alfabetagama: iz šupljeg u prazno, ništa si oni neće smanjiti, pa kak bi onda preživjeli

prije 6 minuta

Sans: Zapravo uopće ne smanjuju plaće, već im ostaju iste, jedino što im se neće povisiti zbog novog zakona o porezu na dohodak. Koje farbanje jaja pred Uskrs, ovaj izbore!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).