Ako odvjetnici odustanu od bitke za njegovu slobodu, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić, kaže prijatelj Vasiljkovića

Subota, 27. 12. 2014. u 13:24, zadnja izmjena prije 10 minuta Piše: VLM

REUTERS

Vojislav Ilić, prijatelj Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, koji u australskom zatvoru već osam godina čeka izručenje Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratni zločin, razočaran je indolentnošću srpskih vlasti i veleposlanstva Srbije u Australiji prema sudbini Vasiljkovića kojemu je odbijena žalba na izručenje i posljednja nada je žalba Vrhovnom sudu Australije.

– Na sve žalbe kapetana Dragana i njegovih odvjetnika australsko pravosuđe je odgovorilo negativno i jedina preostala šansa kao privremeni spas od ekstradicije je žalba Vrhovnom sudu Australije – rekao je Ilić, dodajući da ukoliko bi taj sud prihvatio žalbu, izručenje moglo biti odgođeno za naredne dvije godine.

Ilić rezignirano kaže kako su predstavnici srpske zajednice prestali posjećivati Vasiljkovića zato što australski mediji javljaju kako je njegov slučaj okončan i uskoro leti za Zagreb.

Žali se i na njegove odvjetnike jer Vasiljković nema novca pa odvjetnici “počinju trgovati s njim” i sve ga više izbjegavaju bojeći se hoće li moći naplatiti svoje usluge.

– Ako oni odustanu od daljnje bitke za njegovu slobodu, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić – upozorio je Ilić.

I Kapetan Dragan je razočaran u srpske političare koji su mu, kaže, obećavali da će mu pomoći “samo izdrži robiju”.

Zato i očekujem pomoć od ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, s kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od našeg veleposlanstva, od srpskog naroda, da me ne pošalju u Hrvatsku, gdje će me sigurno ubiti – kaže Vasiljković dodajući kako ne može “shvatiti da me Srbija otpisala”. Žali se kako mu Veleposlanstvo i Generalni konzulat u Sydneyu “ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema”.

Hrvatska tereti Vasiljkovića za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tijekom 1991. i 1992. u okupiranim dijelovima Hrvatske.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: kapetan dragan izručenje, kapetan dragan, izručenje, dragan vasiljković, australija

Izdvojeni komentari 22 komentara Pogledaj sve komentare

prije 17 minuta

Snygging: Rekao je da neće živ u Hrvatsku.. Hadje baš da vidimo koliko si od riječi… Uštedi nam suđenja, osiguranje, novinare itd..

prije 22 minute

sve prolazi: Konačno da i on odgovara za svoje zločine.

prije 22 minute

POLIS: pa što ima veze da ga ubiju, nema štete

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).