SURADNJA KAMPUSA: S kolegama iz Hrvatske raspravljali su kako poboljšati život na sveučilištu te kako se međusobno bolje povezati i djelovati zajedno

Petak, 23. 1. 2015. u 07:30, zadnja izmjena prije 28 minuta Piše: Anela Kuburaš

RIT

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Bio sam miljama daleko od svoje kuće, a osjećao sam se kao da sam doma. Ovo je moj prvi put u Europi i moram priznati da mi se nije vraćalo, rekao je Tyler Pierce, predstavnik studenata s Rochester Institute of Technology (RIT).

Američko sveučilište s kampusima u SAD-u (Rochester, New York), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai) i Hrvatskoj (Dubrovnik i Zagreb), koje je iznimno usmjereno na razvoj karijere i ima oko 18.000 studenata, svake godine na drugom kampusu organizira konzorcij predstavnika studentskog vijeća.

Nakon prošlogodišnjeg u Dubaiju, ove godine studenti, njih 30-ak, prvi put su se okupili u Zagrebu i izmjenjivali iskustva sa svojih sveučilišta te raspravljali o tome kako poboljšati život na sveučilištu.

– I ubuduće ćemo se sastajati, promovirati različite kulture i aktivnosti, svatko sa svojeg kampusa. Ovo je najbolje što je RIT organizirao na svojim kampusima kako bi pomogao studentskim vijećima da budu produktivniji i učinkovitiji u radu – kaže Pierce.

Mashal Waqar također dolazi iz Dubaija i za nju je posjet Zagrebu bio zaista nezaboravno iskustvo.

– Ne samo da sam prvi put posjetila Europu, nego sam prvi put u životu vidjela snijeg! Bili smo smješteni u hostelu u centru pa sam imala prilike pronjuškati gradom. Sviđa mi se Zagreb, ljudi, vibra… Svi su jako prijateljski otvoreni, a naši su se kolege iz Zagreba i Dubrovnika potrudili da se ovdje osjećamo kao doma – govori Mashal, dok se njezin kolega Tarun nadovezuje: “Ne zaboravi spomenuti hranu! Izvrsna je!”.

O iskustvu govori i Una Pašić iz vijeća studenata u Hrvatskoj.

– Nevjerojatno je iskustvo kad predstavljaš ne samo svoj kampus, nego zapravo i svoju zemlju. Sastanci su bili vrlo strukturirani i organizirani, a istodobno je atmosfera bila vrlo opuštena i prijateljska. S nama su bili i predstavnici akademske službe i odnosa sa studentima sa svih kampusa te smo razgovarali vrlo otvoreno, iznosili ideje i usvajali prijedloge. Neki od sljedećih zadataka uključuju korištenje i primjenu korisnih internetskih stranica i aplikacija koje su nam na raspolaganju zahvaljujući američkom kampusu. Zadali smo si konkretne rokove i sad se, uz učenje i brojne projekte, bacamo na to – kaže nam Una. Napominje kako je iduće godine sastanak u New Yorku.

– Tko zna, možda baš u New Yorku dogovorim neku praksu ili odlučim provesti barem jedan semestar studirajući u Americi – nada se studentica Una Pašić.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: razmjena studenata, bolje obrazovanje

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).