Hrvatska je izručenje Dragana Vasiljkovića tražila 2005. godine, a naše ga vlasti traže zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio zapovjednik u tzv. Krajini

Petak, 12. 12. 2014. u 10:15, zadnja izmjena prije 3 sata i 47 minuta Piše: 24sata

REUTERSDragan Vasiljković

Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao kapetan Dragan, australski savezni sud odbacio je žalbu na izručenje Hrvatskoj. Vasiljković koji i dalje ostaje u ekstradicijskom zatvoru.

Hrvatska je, podsjetimo, izručenje Vasiljkovića tražila 2005. godine, a naše ga vlasti traže zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Nije kraj: Slijedi žalba Vrhovnom sudu?

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u zatvoru, no bio je na slobodi 2009. i početkom 2010. kada je opet uhićen odlukom Vrhovnog suda. Vasiljković cijelo vrijeme pokušava osporiti izručenje. Žalio se i na proceduralne pogreške koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Sud u Australiji mu je te žalbe prihvatio, no sada je odlučio da je ispoštovano sve što je trebalo biti i da se Vasiljkovića može izručiti Hrvatskoj.

Ipak, to još nije kraj procesa jer će se Vasiljković vjerojatno žaliti australskom Vrhovnom sudu.

‘Boji se da neće dobiti zaštitu ako ga vrate u Hrvatsku’

Njegov odvjetnik Dan Mori kaže da se najviše boji da Vasiljković neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga se vrati u Hrvatsku. Smatraju i da bi se Vasiljkoviću vrijeme koje je proveo u zatvoru u Australiji trebalo uračunati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: žalba, izručenje, dragan vasiljković

Izdvojeni komentari 21 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 56 minuta

zeljkopž: Pa čak i da dođe u Hrvatsku budu ga Josipović, Milanović, Vesnica i co. radi oprosta i pomirenja u regionu predali Srbiji.

prije 3 sata i 41 minutu

zgubidan30: Ma daj vratite tog “junaka” u Krajinu,pa on ju je toliko volio da se je iz Australije vratio da se bori za nju.

prije 3 sata i 32 minute

svismomibudale: …tko je to pitao nase zrtve kapetana dragana za zenevsku konvenciju?…prava srpska junacina…odnosno p.ckica…

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).