Dok su susjedi u panici vrištali jer je vatra sukljala iz stana u prizemlju, prisebni Zlatko zadržao je dah te utrčao u plamen i počeo ga gasiti. Spasio je zgradu

Utorak, 27. 1. 2015. u 20:00, zadnja izmjena prije 7 minuta Piše: Željko Garmaz

Davor Javorović/PIXSELL

Požar je gutao stan u prizemlju zgrade u Osijeku i prijetio da se proširi na cijelu zgradu. Hrabri Zlatko jedini se nije skamenio od straha.

– Bilo je oko 4 sata ujutro kad me je iz sna probudio lavež pasa te buka i galama iz hodnika zgrade. Doslovno sam iskočio iz kreveta, otvorio vrata stana i imao što vidjeti – gusti dim je sukljao iz podruma i penjao se prema gornjim katovima. Susjedi su vrištali, jedno dijete je plakalo. Nisam nimalo dvojio, potrčao sam u smjeru stana u prizemlju koji je bio u buktinji – rekao je Zlatko Slišković (51). Ondje živi susjeda Ljerka Pećar (50). Prilazeći stanu zbog gustog dima ništa se nije moglo vidjeti. Zlatko se pridržavao za rukohvat na stubištu. Susreo je susjedina sina Tina (22) koji je bio toliko preplašen da nije znao ni uključiti aparat za gašenje.

– Uzeo sam aparat i otvorio vrata stana. U prvom trenutku ništa nisam vidio od goleme koncentracije dima koji je prosukljao iznutra. Udahnuo sam, ušao u stan i počeo aparatom gasiti plamen. Pripremio sam čak četiri aparata, ali uspio sam u dva ulijetanja sve ugasiti – govori nam Zlatko.

Godinu dana poslije hrabri Zlatko govori kako se svaki dan prisjeti katastrofalnog požara kad prolazi pored susjedina stana.

U naselju Uske njive s poštovanjem govore o njegovoj hrabrosti i ističu kako je opasnost bila velika jer požar mogao zahvatiti cijelu zgradu. Nitko nije stradao, a krivac za požar bio je proboj instalacija.

Supruga čuva rublje koje je nosio na gašenju požara

Supruga mi ne dopušta oprati gaće u kojima sam se sjurio niz stepenice. One danas stoje u posebnoj ladici, onako zamrljane čađom, kao podsjetnik na dan kad je sve moglo otići u nekom drugom smjeru, smije se veseli Zlatko. Kaže kako ne smatra da je učinio veliko herojsko djelo.

Susjedi su se vremenom uspjeli snaći

Nekoliko sati nakon požara sam rekla, a sad mogu i potvrditi, da se u najtežim situacijama ljudi pokažu u pravom izdanju. Zlatku sam zahvalna do groba, nikad neću zaboraviti što je tada napravio, govori susjeda Ljerka koja se u stan vratila samo tri dana poslije požara i sve obnovila.

Priču o neustrašivu Zlatku pogledajte na www.ponoshrvatske.hr

Tagovi: zlatko slišković, spašavanje, požar

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).