Obitelji širom Hrvatske na meti su pozivatelja koji je opscenim pozivima već izmaltretirao pola države. Policjia ga je locirala, a on je i dalje na slobodi…

Utorak, 20. 1. 2015. u 19:00, zadnja izmjena prije 1 sat i 3 minute Piše: Mihael Hnatyšyn

DreamstimeIlustracija

To je luđak, psihički nestabilna osoba kojoj je potrebna stručna pomoć. Ta osoba ne bira vrijeme kad će zvati. Znalo mi se dogoditi da telefon zvoni u jedan, tri, pet ujutro.

Ponekad bih sa skrivenog broja imala i dvadesetak poziva samo dopodne, počinje svoju ispovijest Slavonka koja je zbog straha željela ostati anonimna. Nju u posljednja dva mjeseca gotovo svakog dana na kućni telefon maltretira zasad nepoznata osoba. No njezin primjer nije usamljen. Samo na području Požege došli smo do šest obitelji koje imaju isti problem i koje su nam se odlučile javiti. Svi su uvjereni da je riječ o istoj osobi. Istu situaciju od 2013. godine prolazi i obitelj iz Delnica, a takve slučajeve našli smo i u ostalim županijama. Obrazac poziva je identičan.

– Zove sa skrivenog broja i govori prostote, odvratne stvari, ili jednostavno uzdiše na slušalicu. Nikad se ne predstavlja. Jako je oprezan jer se oko njega ne čuju nikakvi drugi zvukovi. Pretpostavljamo da je riječ o muškarcu. No prije nekoliko je dana pogriješio jer je zvao dva puta zaredom. Prvi poziv je bio sa skrivenog broja, a drugi put je zaboravio skriti broj i počeo je psovati i biti vulgaran. Pustili smo ga da govori, uzeli olovke te zapisali broj telefona – kaže nam obitelj iz Slavonije koja je slučaj odlučila prijaviti policiji te protiv nepoznatog počinitelja podnijela kaznenu prijavu. Nakon što su pregledali ispis poziva poremećenog muškarca ili žene policajci su uvidjeli su da je riječ o istoj osobi koja je još 2013. zvala obitelj u Delnice te ih ucjenjivala i prijetila u pokušaju izvlačenja novca. Oni su još tad slučaj prijavili policiji, a u isto vrijeme počeo je nazivati i obitelj iz Požege te im s istog broja slati SMS-ove na jedan od mobitela. No tad se ništa konkretno nije poduzelo te je ista osoba jednostavno našla nove žrtve. Istragom su policajci utvrdili kako je ista osoba u posljednjih godinu dana imala više od 400 sličnih poziva diljem Hrvatske, a, među ostalim, prošle godine je nekoliko puta zvala čak i Ravnateljstvo policije. Kako neslužbeno doznajemo, stručnjaci su njegov mobitel s kojeg zove sve više stanovnika Hrvatske uspjeli locirati u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Istraga je, navodno, i dalje u tijeku te nismo mogli dobiti više detalja.

– Locirali su ga. Znaju adresu, znaju vjerojatno i njegovo ime i prezime. Razumijem da nam to ne mogu reći, ali očekujemo da obave s njim razgovor u četiri oka ili ga privedu. Nisam siguran da su to uopće obavili dosad. Koliko znam, samo su ga upozorili usmenim putem telefonom. Podnijeli smo kaznenu prijavu i ne mislimo odustati. Podnijet ćemo i privatnu tužbu čim to bude moguće – kažu Slavonci. No samo dva dana nakon što su potpisali kaznenu prijavu pozivi su se nastavili, iako ih u policiji uvjeravaju da su razgovarali s počiniteljem i upozorili ga na moguće posljedice. Nakon što se nepoznati počinitelj javio policijskom službeniku na mobitel navodno se pretvarao da nema pojma o čemu je riječ.

– Nemam više živaca čekati da se nešto konkretno poduzme. Ne želim se buditi u pet sati ujutro jer neki divljak i bolesnik maltretira moju obitelj. Bude li potrebno sam ću ga locirati i doći mu pred kućni prag – zaključuje jedna od žrtava.

Vulgarnosti i dahtanje u opscenim pozivima stručno se nazivaju ‘telefonska skatologija’

Dr. Goran Arbanas, psihijatar u Općoj bolnici Karlovac i seksualni terapeut, kaže da se opsceni telefonski pozivi i dahtanje u stručnoj terminologiji nazivaju telefonska skatologija. Takvi su pozivi uvijek upućeni nepoznatim ljudima. Telefonska skatologija, pojašnjava dr. Arbanas, spada u parafilije, odnosno, perverzije, kako su se nekad zvale. Parafilijama su skloni isključivo muškarci, a oni koji pate od njih stalno imaju potrebu ispunjavati svoje želje.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: telefoniranje, manijak, dahtanje

Izdvojeni komentari 96 komentara Pogledaj sve komentare

prije 44 minute

Agoronjgonjgo: Dobro da ima fantomku, inace bi ga skuzili.

prije 1 sat i 8 minuta

zvižde za mnom jer sam šepava: -što radiš u slobodno vrijeme? – dahćem na telefon!

prije 1 sat i 9 minuta

muskarac: ok ocita cuk-cuk persona….. nego oce drzava i njemu oprostit telefonski dug ? mislim..

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).