Nakon što je odbacio luksuz u crkvi, progovorio o gay populaciji i podržao Darwina, Papa je na skupu u Vatikanu rekao kako je Teorija velikog praska prihvatljiva

Utorak, 28. 10. 2014. u 16:35, zadnja izmjena prije 2 sata i 7 minuta Piše: Željka Krmpotić

REUTERS

Bog nije stvoritelj u maniri mađioničara, nego Stvoritelj koji je započeo sav život. Evolucija u prirodi nije proturječna s gledištem stvaranja, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja evoluiraju, rekao je papa Franjo.

Nakon što je odbacio luksuz u crkvi, progovorio o gay populaciji i podržao Darwina, u ponedjeljak je na skupu u Vatikanu rekao kako je Teorija velikog praska sasvim prihvatljiva.

On je ljude stvorio, a potom ih je pustio da se razviju prema unutarnjim zakonima koje je podario svakome kako bi mogli postići ispunjenje. No kad čitamo o postanku svijeta, zamišljamo Boga kao čovjeka s magičnim štapićem, koji može sve. No to ipak nije tako. Teorija velikog praska se ne kosi s božjom intervencijom. Dapače, ona je za nju nužna – kazao je poglavar Katoličke crkve.

I njegovi su prethodnici govorili o istoj temi, pa je tako papa Pio XII. još 1950. rekao da je teorija evolucije vjerojatna, a papa Ivan Pavao II. napisao je 50 godina poslije da je ta teorija i više od hipoteze.

Riječ je o gotovo općeprihvaćenim teorijama i ne treba se susprezati prihvatiti nešto znanstveno – rekao je splitski teolog, prof. dr. sc. Ivan Kešina.

Papa kaže:

Teorija Velikog praska je dio velikog Božjeg plana za čovjeka. Ne temelji se na kaosu, nego na principima ljubavi i podrazumijeva ulogu stvoritelja.

Bog nema čarobni štapić kojim radi što poželi. Stvorio je čovjeka i pustio ga da se razvija prema zakonima. Evolucija nije oprečna stvaranju.

Crkva se protivi istospolnim zajednicama, no papa ističe kako homoseksualce ne treba odbaciti.

– Tko sam ja da sudim tim ljudima – rekao je prošle godine.

Svećenici i sestre trebaju izbjeći sve što ih može ometati te uzrokovati zbunjenost i sablazan drugih. Krepost izražava njihovu predanost Božjoj ljubavi.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: teorija velikog praska, papa franjo

Izdvojeni komentari 37 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 25 minuta

Figaro: Blago nama kad smo Svemiru toliko bitni. Što bi sve one udaljene galaksije da nema nas Zemljana ? Kome bi sve te silne zvijezde na nebu krojile sudbinu ? Nesmijem ni pomisliti od čega bi živjeli svi oni koji u kasne noćne sate proriču sudbinu, a tek oni što pišu horoskop, pa to bi bila opća katastrofa.

prije 10 minuta

Beli Boj: E franjo polako otkrivaš svoje lice, velike hule bacaš na Boga. Pravi jezik zmije !!

prije 2 sata i 41 minutu

Parker: Da mi je netko rekao da ću dočekati dan da ovo čujem, ni manje ni više, nego iz Papinih usta. Ovo da je to božji plan mu opraštam, ima čovjek pravo vjerovati u što hoće. Ovime je priznao i Darwinovu teoriju postanka vrste kao jedini mogući odgovor o postanku života na Zemlji s kojom se slažu SVI znanstvenici. Evoluirali smo od jednostaničnih organizama, bakterija. Imali smo 4,5 milijardi godina vremena za to.prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).