2. listopad 2014. objavljeno u 11:44

Foto: UNPOC Croatia

Od 22. rujna u Valbandonu se provodi ”UNPOC Croatia 2014”, deveti po redu međunarodni tečaj za policijske službenike koji se upućuju u mirovne misije. Na ovogodišnjem tečaju sudjeluju 22 polaznika, a uz hrvatske policijske službenike i vojnike, tečaju su se odazvali i predstavnici Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovačke, Češke, Švedske. Po prvi puta, zahvaljujući pomoći Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na tečaju sudjeluje i predstavnik Afganistana.

Nakon dvotjedne teorijske obuke, sudionici tečaja u srijedu,1. Listopada, imali su prilike i praktično pokazati svoja znanja i vještine na završnoj vježbi ADIMA 2014 (A Day In Mission Area), koja se održala na području Grimalde i šire okolice. Radi se o vježbi koja simulira realne situacije u kojima bi se sudionici mirovnih misija mogli naći, a njena svrha upravo je priprema policijskih službenika i djelatnika oružanih snaga za situacije koje ih mogu očekivati u mirovnim misijama u koje će biti upućeni. Osim polaznika tečaja, na vježbi su sudjelovali i pripadnici interventne jedinice policije te instruktori iz Hrvatske, Švedske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovačke. Vježba je provedena pod vodstvom voditelja Josipa Maričića, policijskog službenika Protueksplozijske službe Policijske uprave zagrebačke te koordinatora tečaja Dalibora Franulovića, policijskog službenika za mirovne misije u Službi za mirovne misije i policijske časnike za vezu.

Sudionici vježbe bili su podijeljeni u šest grupa. U svakoj grupi bio je i jedan strani instruktor, a cijela vježba provodila se na engleskom jeziku. Zbog same specifičnosti terena, polaznici su kroz vježbu mogli primijeniti i znanja iz topografije, kretanja i snalaženja u prostoru te komunikacije putem sredstava veze prema standardima i operativnim procedurama Ujedinjenih naroda, kao i vožnje u terenskim uvjetima i upravljanje terenskim vozilima. Vježba je izvedena prema pripremljenim scenarijima, a simulirane su realne situacije koje se mogu očekivati u mirovnim misijama poput zasjede, prometne nesreće, zlostavljanja žena, ilegalnih kontrolnih točaka, ilegalnog posjedovanja/rukovanja oružjem te postupanja u lokalnoj policijskoj postaji. Cilj svih vježbi koje su prošli sudionici tečaja ”UNPOC Croatia 2014” je njihova adekvatna priprema za boravak u mirovnim misijama. U tome, kao i u snalaženju i rješavanju svakodnevnih problema s kojima će se susretati, svakako će pomoći znanja i vještine stečene na ovom tečaju.