Prema prijedlogu zakona, predstečajne nagodbe idu u stečajni zakon i o njima će se odlučivati sud. Premijer kaže: “Nagobe prekinuti ako tvrtka nema za plaće”

Nedjelja, 21. 12. 2014. u 12:00, zadnja izmjena prije 5 minuta Piše: Ivan Pandžić

Danijel Kasap/PIXSELL

Radnici čije su tvrtke prošle predstečajne nagodbe, izgubili su stotine milijuna kuna koje su trebale biti uplaćene za njihove mirovine. Iako se prema zakonu o predstečajnim nagodbama nisu smjeli otpisivati dugovi prema radnicima, Porezna uprava i nagodbena vijeća u Fini su upravo to činila. I nitko neće odgovarati.

Ovu novu rupu u ionako spornim predstečajnim nagodbama potvrđuje i dopis Porezne uprave s početka godine u kojem se navodi da se dugovi prema radnicima otpisuju iako ne bi trebali. Bilo je već kasno. U nešto više od godinu dana tadašnjih predstečajnih nagodbi, do tad ih je prošlo 950 tvrtki s više od 18.000 zaposlenih. Koliko je točno milijuna izgubljeno i koliko će mirovine biti niže, nemoguće je izračunati, niti Porezna ne raspolaže točnim podacima. Novac za doprinose je završio zajedno s ostalim porezima koji su se otpisivali.

Sporne predstečajne nagodbe zamišljene su tako da se tvrtka dogovori s onima kojima duguje. Onima kojima duguje novac dio bi otpisali, od 20 pa do 70 posto, a ostatak bi im bio plaćen na rate. Tvrtka bi preživjela i nastavila raditi oslobođena nagomilanih dugova.

>>> Pročitajte više u Expressu!

Tagovi: predstečajne nagodbe, express

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare

prije manje od minutu

prajdali: ………….joj Bože ne daj da se i ON petlja u ekonomiju……………………………..

prije 1 minutu

prajdali: Dobro je neki dan rekao Mislav Kolakušić,u Hrvatskoj su i pojedini zakoni pisani tako da se može lakše krasti,i to potpuno legalno. Kažu,u zakonu tako piše………………………….Razmjeri opće pljačke i korupcije su zastrašujući.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).