Alexis Wiggins je nakon 14 godina podučavanja sjela u klupe kako bi osjetila drugu stranu priče. Šokirala se dosadnom nastavom, a najviše ju je razočaralo – sjedenje

Subota, 01. 11. 2014. u 08:00, zadnja izmjena prije 6 sati i 7 minuta Piše: Rosana Stojmenović

FotoliaIlustracija

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Toliko sam ‘progledala’ nakon ovog da bih se najradije vratila u svaki razred koji sam podučavala u posljednjih 14 godina i promijenila najmanje deset stvari, napisala je u svojem blogu Alexis Wiggins, učiteljica koja je dva dana provela prateći sve što radi dvoje učenika njezine škole.

Alexis je 14 godina podučavala, da bi zatim preuzela novi zadatak – surađivala je s učenicima, učiteljima i drugim osobljem škole kako bi djeca postizala bolje rezultate. Kako bi vidjela funkcioniranje jednog dana učenika, ravnatelj škole joj je predložio da sama bude učenica na dva dana.

‘Stalno sjedenje i pasivno slušanje me iscrpilo’

Prvi dan je ‘pohađala’ 10. razred, a sljedeći 12. razred. Radila je sve što učenici trebaju raditi – zapisivati, pratiti nastavu, rješavati testove i sudjelovati u praktičnom radu.

Već nakon prvog dana shvatila je koliko ju je jedan običan učenički dan umorio.

– Doslovno sam sjedila u klupi čitav dan, a hodala sam samo kako bi promijenila razred. Učitelji se puno kreću, dok se učenici ne kreću gotovo uopće. Bila sam izmučena. Nakon nastave sam pokušala napraviti još neki posao za sljedeći dan – nisam uspjela. Zaspala sam u 20.30 – zaključila je.

‘Kao učiteljica bi mjerila vrijeme u kojem ja govorim, a oni slušaju’

Osim više kretanja po razredu, učiteljica kaže kako bi uvela istezanja usred sata, ali mjerač vremena kako bi sama sebe ograničila u količini vremena tijekom kojeg priča ona, a učenici šute. Svaki sat počinjala bi pitanjima učenika o zadaći prethodnog dana i razgovorom o tome što ih je zbunilo ili što im nije jasno.

– Tijekom dana sam jednostavno prestala brojati koliko puta su me učitelji opomenuli da budem tiho i da pratim nastavu. Jasno je da učitelji žele pametno iskoristiti svoje ograničeno vrijeme. Ali učenicima treba pauza i odmor te jednostavno promjena obrasca kako bi im um ostao aktivan i budan – piše Alexis.

Zaključila je kako se trebala više i osobno zbližiti s učenicima, podijeliti s njima svoje emocije i iskustva te tako pridobiti njihovo povjerenje, ali i pažnju.

Izvor: The Washington Post

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: obrazovanje, bolje obrazovanje

Izdvojeni komentari 52 komentara Pogledaj sve komentare

prije 6 sati i 3 minute

little John: Uza sve to mi stariji još smo dobivali batine, lijevo uho mi je dulje za cm, jer je učiteljica bila dešnjakinja

prije 6 sati i 2 minute

Alan B’Stard MP: to je ono što ljudima nedostaje, i to na svim poljima, a ne samo u školstvu – empatija i iskustvo s druge strane medalje. kad bi npr. ovi naši političari i sabornici samo tjedan dana proveli kao “obični” radni ljudi, vjerujem da bi im se razmišljanje preokrenulo za 180 stupnjeva (barem kod onih kojima mozak nije totalno ishlapio).

prije 5 sati i 35 minuta

mmi: Haha koja zena! pa kaj bas nikom nije vjerovala ko joj je reko da je dosadno? al ajde,svaka cast na trudu!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).