Fungicid imazalil iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe te je kancerogen, a kod djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu

Subota, 01. 11. 2014. u 14:53, zadnja izmjena prije 4 sata i 56 minuta Piše: 24sata

Dreamstime

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača upozorila je na limun uvezen iz Turske koji je šprican imazalilom, odnosno toksičnim fungicidom koji iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu.

O tom problemu već je pisao 24sata u rubrici Potrošač još u kolovozu. Potrebno je čitati deklaracije na proizvodu i ako na njemu piše da se korica ne smije jesti toga se treba pridržavati. Problem je u tome što to rijetko piše.

Limun je 40 posto jeftiniji nego u rujnu, a ‘tajna’ pada cijene nalazi se upravo u njegovoj štetnosti.

Na njemu stoji deklaracija, ali pisana iznimno sitnim slovima, kojom se upozorava da je ‘proizvod tretiran imazalilom’ te da stoga kora nije za uporabu. Međutim, ROZP upozorava da fungicid prodire u cijeli plod, ne samo koru i vrlo je stabilan na visokoj temperaturi.

Tagovi: limun, fungicid

Izdvojeni komentari 115 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 48 minuta

Ana Vlainić: pa eto super….kupi limun,ali ga koristi samo za ukras u zdjeli sa voćem…bitno da se inspektori bave kojekavim drugim glupostima-pa što taj limun ne maknu iz prodaje/nabave uopće?!

prije 4 sata i 47 minuta

37: kupio to govno u konzumu? Jel mogu ja njih sad tužit?

prije 4 sata i 8 minuta

Baraba sa Sela: Zabranite uvoz tom smeću !!! Nema na kori tetovirano porijeklo

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).