Istraživanje EduCentra: Većina se zalaže za uvođenje novih nenasilnih kazni u školama za učenike koji krše disciplinu. Nova vremena zahtijevaju i nova pravila

Subota, 13. 12. 2014. u 08:00, zadnja izmjena prije 39 minuta Piše: Anela Kuburaš

Dreamstime

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju

Roditelji danas imaju sve manje vremena za djecu, stoga je potrebna što jača odgojna uloga obrazovnog sustava, smatraju ispitanici ankete koju je proveo EduCentar o pedagoškim mjerama u školama. Od njih 350 većina, njih 58 posto, smatra da je potrebno uvesti malo strože mjere. Ne misle pritom da bi se trebalo vratiti šibanje po dlanovima, ali nova vremena, kažu, trebaju i nova pravila. Pedagoške mjere za učenike do sada su bile propisane u statutima škola, no Ministarstvo obrazovanja i sporta najavilo je uvođenje pravilnika kojima bi iste mjere bile propisane za sve.

Davor Javorović/PIXSELL

– Ne dolazi u obzir nikakva vrsta nasilnih metoda. Ukori i ukori pred isključenje su dobri koncepti, ali se ne provode kako spada. Također, za nasilje među djecom potrebno je uvesti strože kazne. Recimo suspenzije, privremena isključenja, dok bi u složenijim slučajevima centar za socijalnu skrb trebao biti više uključen – predlaže jedan od ispitanika. Smatraju da bi volontiranje trebalo uvesti kao odgojnu mjeru za djecu. Samo 12 posto ispitanika nije za uvođenje strožih mjera.

Javite se!

Učenici, roditelji, nastavnici, djedovi i bake, stručnjaci, poslodavci… Htjeli biste da imamo škole, učenike i profesore koji nam jamče bolju budućnost? Šaljite svoja mišljenja, potužite se, predložite, sugerirajte, otkrijte sve ono što bi odgovornima moglo i trebalo pomoći da nađu put do boljeg obrazovanja, do bolje i pametnije Hrvatske. Komentirajte i predlažite na našim web stranicama, na Facebooku. Zovite nas na telefon, pišite na e-mail ili šaljite pisma.

facebook:https://www.facebook.com/bolje.obrazovanje

e-mail adresa: obrazovanje@24sata.hr

poštanska adresa: 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb (s naznakom Bolje obrazovanje, Bolja Hrvatska)

telefon: 01/24-24-242, MMS: 099/224-2424, SMS: 662024 (1,24 kn)

web stranice: www.24sata.hr/tema/bolje-obrazovanje,www.24sata.hr/forum

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: obrazovni sustav, bolje obrazovanje

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare

prije 5 minuta

Deshi Basara: Kako ne kuzite da se djeca u skoli osjecaju kao ZIVOTINJE U KAVEZU sto jest stvarna slika situacije u svim skolama!Sjedi i citaj,pisi,Digni ruku odgovaraj.Ustani pred plocu.Sjedi 1 sjedi 5.Sve je muljaza protivna svim zakonima prirode!!

prije 35 minuta

abava: Ukori nisu dovoljni, nasilne učenike treba natamburati.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).