Blagajnica koja je godinama vodila kasu uzajamne pomoći se razboljela, a DORH i policija, kojima je sve prijavljeno, šute. Radnicima nedostaje 1,24 milijuna kuna

Petak, 07. 11. 2014. u 07:04, zadnja izmjena prije 59 minuta Piše: Ivan Pandžić

Anto Magzan/PIXSELLIlustracija

Godinama smo se odricali novca za crne dane. Nestalo je više od milijun kuna, a svi odgovorni šute. Gdje je naš novac!?

Očajni radnik Gradske plinare Zagreb tako nam opisuje kriminal koji se dogodio s njihovom kasom uzajamne pomoći. Godinama je kasa bila izvor dodatnog novca za radnika koji bi upao u financijske poteškoće. Radnici su uplaćivali mjesečno po 100 kuna, a nakon šest mjeseci mogli su podići iznose od 3000 kuna. Nakon godine uplata mogli su bez kamata dobiti pomoć od 6000 kuna. Sve je funkcioniralo do kraja prošle godine kad je većina radnika otišla u mirovinu. Pokazalo se da u kasi nema novca ni da se njima vrati uplaćeno. A trebalo je ostati više od milijun kuna!

– Nakon svih provjera nedostaje 1,24 milijuna kuna. Još u svibnju smo sve prijavili Državnom odvjetništvu, ali zasad nikakvu povratnu informaciju nismo primili – potvrdila nam je Vesna Pauković, predsjednica sindikata u Plinari.

Ona kaže da je kasa osnovana znatno prije sindikata u Plinari i da oni nisu direktno nadzirali isplate. Tek na prijavu radnika uključili su se u priču.

Blagajnica je na bolovanju

Iz uprave Plinare također nam je poručeno da to nema nikakve veze s njima. Odgovorna za isplate pomoći i vođenje evidencije bila je blagajnica. Međutim, Pauković nam kaže da je ona otvorila bolovanje čim je osnovana radna skupina koja ju je tražila dostavu sve dokumentacije. Prema našim informacijama, blagajnica je teško bolesna pa ju je bilo nemoguće kontaktirati. Još jedna osoba koja je vodila kasu tvrdi da bez blagajnice nije mogla ništa potpisivati.

Pauković kaže da oni nemaju ovlasti niti mogu ispitati blagajnicu nakon što je otvorila bolovanje. U srijedu su DORH-u poslali i požurnicu jer se istraga pet mjeseci nije pomakla s mrtve točke.

– Nadam se da će utvrditi gdje je novac. I naplatiti se iz imovine – kaže Pauković. Za 178 radnika to je slaba nada da će vidjeti novac.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: novac, kasa uzajamne pomoći, gradska plinara zagreb

Izdvojeni komentari 22 komentara Pogledaj sve komentare

prije 44 minute

jožek2: Hrvatska stvarnost i realnost,tko god radi s novcima oni mu se zaljepe za prste.

prije 53 minute

KIŠA: Što tu čovjek da komentira, ako je istina to je onda, tužno, jadno, sramotno i pohlepno.

prije 36 minuta

alfabetagama: tužno, jadno i bijedno,

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).