BiH: Šefket Begović je od 2001. tražio stroj i otkrio je da je u Srbiji. Traktor Zetor kupio je davne 1980. i odlično ga je služio, no onda mu je ukraden tijekom rata

Petak, 28. 11. 2014. u 07:14, zadnja izmjena prije 56 minuta Piše: Helena Tkalčević

Dnevni AvazTraktor, tvrdi Šefket, i danas radi kao singerica

Prepoznao sam ga po jednom prepravljanju koje sam napravio. Odmah mi je srce brže zakucalo, prisjetio se Šefket Begović iz općine Lopare u BiH.

On je poput pravog detektiva nakon 20 godina u Srbiji pronašao ukradeni traktor marke Zetor. Traktor mu je “izravno s trake” u Češkoj na imanje stigao 1980. godine.

– Brat i ja smo plakali od sreće kad smo ga ugledali, toliko sam volio taj traktor – kazao je Begović za Dnevni avaz. Stroj ga je odlično služio do 1992. godine, a vjerojatno bi i dalje da lupeži nisu iskoristili ratno stanje kako bi opljačkali selo. Mještanima su nestali stoka, poljoprivredni strojevi, a među njima i Šefketov Zetor.

– Kad sam se 2001. godine vratio iz izbjeglištva, najteže mi je bilo što nema mojeg traktora. No nisam se pomirio s tim nego sam počeo svoju potragu – objasnio je Begović.

Prije dvije godine dobio je dojavu da bi njegov Zetor mogao biti u Ribarima kraj Šapca, kod čovjeka koji prodaje dijelove za traktore. Sljedeći trag, Šefket se odmah zaputio u Srbiju.

– Od prodavača sam tražio neki dio za traktor. Dok sam pregledavao taj dio, krajičkom oka sam šarao lijevo i desno. Pod nadstrešnicom sam ugledao svoj stroj – ispričao je.

Odmah je otišao u tuzlansku policiju i prijavio što je otkrio. Oko dva tjedna nakon toga inspektori su ga obavijestili da svoj Zetor može preuzeti u Srbiji. Traktor je natovario na labudicu i dovezao ga u BiH.

– Granični policajac me pitao: ‘Što je ovo?’. Odgovorio sam mu da se Lassie vraća kući. Otad ga zovemo Lassie – s osmijehom je rekao Šefket i dodao da traktor i danas radi kao singerica.

Slučajevi da policija nakon deset i više godina nađe ukradeno vozilo vrlo su rijetki. Sreće je imao Riječanin Teo Pavišić, kojemu je policija lani u njemačkom Nürnbergu pronašla Mercedes kabriolet ukraden 14 godina ranije. Riječanina je više od svega iznenadilo što auto nije bio oštećen te što je bio u vrlo dobrom stanju.

Tagovi: traktor, šefket begović

Izdvojeni komentari 26 komentara Pogledaj sve komentare

prije 35 minuta

Venucci: bitno da se vratio doma.

prije 35 minuta

nikluk20: čega je svega sada po srbiji a šta nikada nije bilo njihovo…..

prije 30 minuta

_petra_: a neka ga je nasao :))

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).