Ustavni sud je odluku o raspisivanju referenduma donio nakon zahtjeva Sabora da utvrdi je li to referendumsko pitanje o monetizaciji u skladu s hrvatskim Ustavom

Utorak, 21. 4. 2015. u 17:18, zadnja izmjena prije 10 sati i 31 minutu Piše: Vesna Gubo

Goran Stanzl/Pixsell

Ustavni sud utvrdio je da referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu za raspisivanje referenduma o monetizaciji nije u skladu s Ustavom.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: ‘ZAKON O DOPUNI I IZMJENAMA ZAKONA O CESTAMA.’

O ovom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma, stoji u odluci Ustavnog suda.

“U slučaju da Vlada Republike Hrvatske pokrene novi postupak za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je odustala Odlukom o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta, obvezna je uvažiti stajališta Ustavnog suda”, stoji u odluci suda.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović je prije mjesec dana objavio da Vlada odustaje od monetizacije autocesta, rekavši da će država ići u javnu ponudu s mirovinskim fondovima i građanima.

Referendumska inicijativa “Ne damo naše autoceste” prikupila je više od 460.000 potpisa protiv monetizacije.

“Ustavni sud je politički instrument u rukama vladajućih”

Odluku Ustavnog suda komentirao je Mijat Stanić iz inicijative “Ne damo naše autoceste”.

– Zapravo se pokazalo da je Ustavni sud politički instrument u rukama vladajućih i da u dogovoru s vladom donosi odluke ne uvažavajući obrazloženja i činjenice druge strane. Nas u ovom slučaju nitko nije kontaktirao i ja sam nezadovoljan ovom odlukom – rekao je Stanić, a prenosi RTL Danas.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: ustavni sud, referendum, monetizacija autocesta

Izdvojeni komentari 175 komentara Pogledaj sve komentare

21.04.2015., 17:55

pčela: Pa s obzirom tko sjedi u Ustavnom sudu,ovo se moglo i očekivati.A po kojem to članku referendum nije po Ustavu?

21.04.2015., 17:47

rvackaSprdnja: Hrvatski Ustavni sud je leglo nesposobnosti, nepotizma. Sprdačina!

21.04.2015., 19:05

wisefool: Ovo je izravni napad na Ustav i demokraciju. Da se ovo desi u Švicarskoj, bio bi to veliki skandali i vjerovatno bi izbili prosvjedi.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).