U nedjelju u 13.30 sati muškarac (33) iz Koške nedaleko od Osijeka utopio se u orahovičkom jezeru Orah. On je 14. žrtva utapanja od početka kupališne sezone

Ponedjeljak, 22. 6. 2015. u 21:37, zadnja izmjena prije 9 sati Piše: Željko Garmaz , Rozeta Bogeljić , Nikol Zagorac , Hrvoslav Pavić , Dijana Marić

Ivica Galović/PixsellMladić se utopio na jezeru Orah

Prvi dan ljeta, nažalost, donio je još jednu ovogodišnju žrtvu utapanja. U nedjelju u 13.30 sati muškarac (33) iz Koške nedaleko od Osijeka utopio se u orahovičkom jezeru Orah.

Mladić, inače djelatnik virovitičke Opće bolnice, odlučio se rashladiti pa je skočio vruć u hladno jezero te mu je srce stalo. Prijatelji su ga uočili kako beživotno pluta na površini vode i brzo ga izvukli. Iako je Hitna pomoć brzo stigla, mladiću nije bilo spasa.

Ovo je čak 14. žrtva utapanja u Hrvatskoj od početka kupališne sezone. U Županijskim Virovima na Praznik rada utopili su se Marko Prgić (33) i Martin Babogredac (20), obojica neplivači, nakon prevrtanja čamca. Mjesec dana poslije u Valpovštini je Nenad Budišić (49) skočio u hladnu rijeku Karašicu i nije izronio. U Dravi kod Osječkog Donjeg grada 10. lipnja pronađeno je tijelo Štefana Weissenberga (18). Na zadarskom području također je od svibnja zabilježeno pet slučajeva utapanja u razmaku od nekoliko dana. Na jednoj od ninskih plaža pronađen je poljski turist, na otoku Silbi pronađeno je tijelo 36- godišnjaka. U Karinskom moru stradao je 14-godišnji dječak iz Pridrage koji je prevezen u bolnicu, no nakon sedam sati borbe je preminuo. Na otoku Ugljanu utopio se 64-godišnji muškarac, a na otoku Pašmanu starija žena. Na šibenskom području zabilježen je jedan slučaj utapanja. Nijemac (60) plutao je uz obalu na Žirju 9. lipnja. Djelatnici Hitne pomoći reanimirali su ga, ali nije mu bilo spasa. Na istarskom području od početka travnja dosad se utopilo troje ljudi. Dvije osobe utopile su se od posljedica zastoja srca, a jedna nakon pada s čamca, na području Novigrada i Rovinja. Koliko god liječnici upozoravali na ponašanje tijekom sezone kupanja i opasnosti, nažalost, ovakve situacije često se događaju. Mala djeca i muškarci su pod najvećim rizikom.

– Zvuči smiješno, ali najvažnije je prvo naučiti plivati. A ronioci neka ne precjenjuju svoje mogućnosti – upozorava dr. Tanja Pekez Pavliško.

Preporuke za povećanje sigurnosti u vodi:

– Ne u vodu poslije jela: Treba pričekati barem sat vremena

– Ne na velike vrućine: Ne izlažite se suncu od 11- 17 sati i koristite kreme s faktorom

– Ne pod utjecajem alkohola: Na suncu alkohol brže omami

– U hladovinu: Sklonite se pod suncobran i nosite šešire i kape na glavi

– Držite se uputa spasilaca: Ako idete roniti, ronite uz instruktore

– Budite oprezni: Mala djeca i muškarci su najviše ugroženi zbog utapanja. Posebno pazite na jezerima i rijekama

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: utapanje

Izdvojeni komentari 92 komentara Pogledaj sve komentare

prije 9 sati i 16 minuta

ScRoLL: prvi

prije 8 sati i 48 minuta

Filomena: previše se ljudi utopilo… voda je još hladna, trebalo bi sjesti u pličak i “ohladiti” tijelo pa tek onda zaplivati

prije 9 sati i 15 minuta

lukica25: zato ja nikad ne skažem vruć, kad uđem prvo se namočim i onda zaplivam…………….a pogotovo na jezerima je voda još dosta hladna

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).