Čak sedam zakona trenutačno određuje koja sve zanimanja u Hrvatskoj imaju pravo na beneficirani radni staž. Vlada sve te zakone namjerava konačno ujediniti

Nedjelja, 16. 11. 2014. u 21:11, zadnja izmjena prije 5 sati i 37 minuta Piše: Tina Barbarić

Sanjin Strukić/PixsellMinistar rada Mirando Mrsić

Čak sedam zakona trenutačno određuje koja sve zanimanja u Hrvatskoj imaju pravo na beneficirani radni staž. Vlada sve te zakone namjerava konačno ujediniti u jedan, najavljuje ministar rada Mirando Mrsić. U tu će svrhu stručne radne skupine urediti sadašnji popis od 84 zanimanja, među kojima su neka i zastarjela.

Novi će zakon uvesti dodatak na plaću, koji će dobiti oni koji su se kratko bavili beneficiranim poslom, a oni koji su na takvom mjestu proveli cijeli radni vijek, imat će pravo na profesionalnu mirovinu. Beneficirani radni staž se, inače, dodjeljuje ljudima koji rade u otežanim uvjetima, poput strojovođa ili baletana. Takvih je radnika danas ukupno 82.000, od čega ih je 37.000 zaposleno u realnom sektoru.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: zakoni, beneficirani radni staž

Izdvojeni komentari 24 komentara Pogledaj sve komentare

prije 5 sati i 29 minuta

zof: Realno bi beneficirani radni staž trebali dobiti svi oni koji su na birou za nezapolene. Kako je situacija godinama ista, ako i dobiju ikad posao, to će biti u godinama života vrlo blizu mirovine..

prije 4 sata i 52 minute

Security_Advisor: Kažu da će novi zakon donijeti dodatak na plaću.Sad mene zanima da li će to biti novi dodatak na plaću već postojećim dodacima i u kolikom iznosu ili će se raditi o jednom jedinstvenom dodatku.Ali zašto on uopće govori o nekakvom dodatku na plaću kad se u beneficiranom radnom stažu radi o tome da se na godinu dana rada dobije određeni broj mjeseci plus upravo zbog tih otežanih uvjeta rada.Otkud sada dodatak na plaću??To znači da bi se u tom slučaju oni koji rade na takvim poslovima,a koju će listu oni odrediti,biti dvostruko nagrađeni.Čudno,jako čudno.Nekako mi ovo miriše na novu mućku.prikaži sve

prije 5 sati i 5 minuta

itismeon24: Uvodi red,ha,ha,neka uvede red u imunološki i po redu i zakonu da ljudima place.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).