Rast hrvatskog izvoza od 12 % kojim se hvali Vlada došao je od toga jer su zlato, banane i auti – prikazani kao hrvatski proizvod, a samo su prošli kroz našu zemlju

Subota, 17. 10. 2015. u 15:30 Piše: Ivan Pandžić

Pixsell

Vladin najjači adut u kampanji “Hrvatska raste” je povećanje izvoza, koji je u prvih sedam mjeseci ove godine porastao više od 12 posto.

Ali podaci o tome što je Hrvatska izvezla u prvih pola godine potpuno raskrinkavaju mit da izvoz raste jer više proizvodimo u zemlji. Poslovni dnevnik objavio je opširnu analizu po kojoj se vidi da su u hrvatski izvoz uključene banane, automobili, monitori, projektori, grejp i naranče, zlato i brojni drugi proizvodi s kojima Hrvatska nema veze. Osim što su iskrcani u neku hrvatsku luku i zatim odvezeni dalje u zemlje EU. Dakle, samo su prošli kroz zemlju, ali zabilježeni su kao naš izvoz, a to se zove roterdamski efekt, po najvećoj europskoj luci.

Po njemu ispada da Hrvatska proizvodi sve što se u Europi troši. To, naravno, nije točno. Radi se samo o provozu kroz zemlju – kaže profesor Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. I druge zemlje bilježe taj izvoz, ali roterdamski efekt ipak jasno odvajaju od stvarnog izvoza roba i dobara iz vlastite zemlje. No, očito, ne i Hrvatska. Kad bismo izdvojili robu koja je samo prošla kroz naše luke i otišla u druge zemlje, tad bi stvarni izvoz hrvatskih roba rastao 4-5 posto. Lovrinčević ističe da ne može izvoz roba rasti po stopi od 12 posto kada industrijska proizvodnja raste tek 1,9 posto, a poljoprivredna pada. Industrija i poljoprivreda čine naš cjelokupni robni izvoz. Sve je, dakle, u statistici.

– I onda se to koristi kao enormna politička manipulacija. Bez prave slike što to i gdje izvozimo ono proizvedeno u Hrvatskoj, ne možete imati niti smislenu ekonomsku politiku i industrijsku strategiju – zaključuje Lovrinčević.

Izvoz je po vrijednosti porastao jednako kao uvoz, pa je jasno da je roba samo prošla kroz zemlju.

Lovrinčević poziva Državni zavod za statistiku i HNB da napokon izdvoje i iskažu “provoz” od “pravog” izvoza. DZS nam nije odgovorio na naš upit.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: izvoz, banane

Izdvojeni komentari 183 komentara Pogledaj sve komentare

17.10.2015., 15:38

Tsubasa Ozora: kako je krenulo još će i ove jadne izbjeglice prikazati kao turiste.

17.10.2015., 15:56

CRNA GIZA: rođeni su u laži , odgojeni da lažu pa što očekivat od kukunama vlade.

17.10.2015., 15:58

leemun: Banana vlada može samo banane izvozit!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).