Prema prijedlogu proračuna za 2015. godinu deficit bi s ovogodišnjih 15,6 mlrd. kn pao na 12,2 mlrd. kn. Bio bi smanjen s 5 posto BDP-a u ovoj na 3,8 posto u 2015.

Četvrtak, 13. 11. 2014. u 07:09, zadnja izmjena prije 54 minute Piše: 24sata

Patrik Macek/PIXSELLIlustracija

Vlada bi s današnje sjednice u Sabor trebala poslati prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. A njegovo najvažnije obilježje je znatno manji deficit. Umjesto ovogodišnjih 15 milijardi 600 milijun kuna deficit u idućoj godini trebao bi biti više od tri milijarde manji odnosno iznositi 3, 8 posto BDP-a.

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2015. trebali bi biti nešto veći od 96,5 milijardi kuna, a rashodi gotovo 109 milijardi. U odnosu prema ovoj godini to znači da se prihodi smanjuju za više od 15,5 posto, a rashodi za više od 16 posto.

Na planiranu visinu prihoda i rashoda znatno utječe izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz sustava državne riznice od 1. siječnja iduće godine.

Najveće prihode u idućoj godini vlada očekuje od poreza na robu i usluge, a očekuje i veće prihode od PDV-a. Na rashodnoj strani najveće smanjenje odnosi se na izdvajanje HZZO-a, javlja HRT.

Uštede od 650 milijuna planiraju se i na plaćama i to boljim nadzorom u središnjem sustavu obračuna plaća. U slučaju da se ne ostvare očekivane uštede i vladini planovi o gospodarskome rastu od 0,5 posto – Ministarstvo financija će sredinom godine predložiti smanjenje osnovice plaća za 270 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Što je već naišlo na kritike sindikata i oporbe.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da će Vlada vjerojatno na današnjoj sjednici raspravljati i o mjerama kojima će se kompenzirati financijski gubici županija, gradova i općina zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vlada, prijedlog proračuna, deficit

Izdvojeni komentari 7 komentara Pogledaj sve komentare

prije 7 minuta

Veni Vidi Vici: Sve su to mrvice i kapi u moru …. Dok se ne povuku milijarde (EURA) iz dzepova tajkuna koji su to pokrali i (ili) eventualno dobili na poklon, nis od sanacije. Naravno, te povucene novce uloziti i upotrijebiti na pravim mjestima. Jedino tako, otvaranjem novih tvornica i zaposljavanjem ljudi se moze izici iz gliba koji nam je vec prekrio usta i fali “dlaka” da nam predje i preko nosa …

prije 17 minuta

NeNormalan: Fato jel ti znaš računat? E, pa onda računaj da ću te je… večeras. Sve mi je to već postalo tragikomično.

prije 33 minute

Crna-ruža: Najveće prihode u idućoj godini vlada očekuje od poreza na robu i usluge ?? Koju to robu – sve manje se kupuje, usluge – a i tu smo dobrano u krizi – more većina zaobilazi u širokom luku, a i ugostiteljske objekte….Gospodo draga smanjiti broj saborskih zastupnika i ostalih uhljeba za 80 % , i ono malo što ih ostane ako nešto pametno ne poduzmu i naprave miicati jer dosta je trošenja kisika i praznih obećanja !!!prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).