Aktualnom predsjedniku mandat istječe 18. veljače 2015. godine, a novoizabrani predsjednik dužnost preuzima posljednjeg dana mandata svojeg prethodnika

Četvrtak, 20. 11. 2014. u 07:15, zadnja izmjena prije 7 minuta Piše: Rosana Stojmenović

Patrik Macek/PIXSELLIlustracija

Na sjednici Vlade u četvrtak raspravljate će se o odluci o raspisivanju izbora za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca 2014. godine. Rokovi za obavljanje izbornih radnji počeli bi teći od 24. studenoga.

Ustav propisuje da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata. Odluku o datumu izbora donosi Vlada.

Aktualnom predsjedniku mandat istječe 18. veljače 2015. godine, a novoizabrani predsjednik dužnost preuzima posljednjeg dana mandata prethodnika. Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske propisuje da od dana raspisivanja pa do dana izbora predsjednika Republike mora proteći najmanje 30 dana. Vlada je stoga za dan održavanja odredila nedjelju, 28. prosinca.

Imenovat će članove povjerenstva za analizu proračuna

Na zatvorenom dijelu sjednice članovi Vlade imenovat će čelne ljude i članove povjerenstava za provođenje dubinske analize rashoda državnog proračuna.

Odluku o provođenju dubinske analize Vlada je donijela na sjednici 23. listopada. Utvrđeno je pet sektorskih povjerenstava te Središnje povjerenstvo koje će koordinirati i nadzirati njihov rad. Na čelu Središnjeg povjerenstva trebala bi biti Mirela Zagorac iz Ministarstva financija, dok bi sektorska povjerenstva vodili stručnjaci Ekonomskog instituta Zagreb i Instituta za javne financije, Danijel Nestić i Marina Kesner Škreb.

Predsjednica Povjerenstva za analizu sustava zdravstva trebala bi biti Maja Vehovec s EIZ-a, a predsjednica Povjerenstva za analizu poslovanja agencija, zavoda i fondova Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskog instituta. Povjerenstvo za analizu poreznih rashoda vodio bi Vjekoslav Bratić s IJF-a.

Financijski učinak analize na proračun trebao bi biti oko pet milijardi kuna u srednjoročnom planu. Rok za provedbu je 1. veljače 2015.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vlada, predsjednički izbori

Izdvojeni komentari 14 komentara Pogledaj sve komentare

prije 24 minute

Venucci: bjeze glavom bez obzira, nema vise pare u kasi, inace bi ostali do zadnje sekunde

prije 20 minuta

svejedobro: Još jedno povjerenstvo? Kaj nemamo dosta povjerenstava za mužnju novaca?!

prije 18 minuta

cenerica: Ajmo to odraditi u I krugu i time malo olakšati proračun i troškove. A vjerujem da ćemo glasati po svojoj savjesti, vjerujem da smo već sada odlučni koga će tko za Predsjednika, tako da od međusobnih niskih udaraca, podmetanja i uvreda od strane kandidata ova Hrvatska neće imati koristi.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).