U pripremi je Zakon o komunalnom gospodarstvu koji predviđa povećanje naknade za do 10 posto za one objekte koji su turistički, a ne služe toj namjeni

Ponedjeljak, 10. 8. 2015. u 23:36, zadnja izmjena prije 9 sati i 3 minute Piše: Vesna Gubo

Patrik Macek/Pixsell

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade.

– Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave – kazala je ministrica gostujući u Dnevniku Nove TV.

Ministrica je rekla da je u pripremi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji predviđa povećanje naknade za one objekte koji su turistički, a ne služe toj namjeni. Naknada bi trebala biti 5 do 10 puta više nego je uobičajena, a Mrak Taritaš vjeruje da će ta povećanja uspjeti riješiti dosadašnje probleme.

– Haludovo danas plaća oko 20 tisuća kuna, a povećanjem naknade bi plaćao oko 500 tisuća kuna godišnje. Ako stavi u funkciju, bit će manja. No, specifično je što Haludovo komunalnio opremljen prostro, s cestom, javnom rasvjetom, odvodnjom. Općina to plaća i kad hotel radi i ne radi, no ako će raditi bit će veća korist i za općinu i državu – rekla je.

Ministrica je rekla da i država mora svoje objekte staviti u funkciju te je u interesu sve koji to ne čine, prisliti na taj potez.

Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto.

– 10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države – poručila je ministrica.

Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci.

– Bit će uvijek izuzetaka, postoji sporazum koji je Hrvatska potpisala s Crkvom, što je slično kao u Italiji. Tamo gdje je nekretnina u funkciji i zarada, plaća se komunalna naknada, gdje nije naravno da neće, jer ćemo poštivati sporazume.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: turistički objekti, nekretnine, naknada, komunalna naknada

Izdvojeni komentari 28 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 5 minuta

Marly: Taj zakon je već davno trebalo donijeti. Sramota da su neki kupili za ondašnji 1 Hrd devastirane hotele, a danas ti isti hoteli koji su nekada bili pojam turizma, zjape prazni u ruševnom stanju. Kaže za Haludovo, za onakav kompleks koji je tamo trebalo bi plaćati ne 500.000 kn nego 1.000.000 kuna godišnje, pa vlasnika ako mu se ne isplati graditi neka to proda nekome tko će imati interes i novac za obnovu hotelaprikaži sve

prije 8 sati i 39 minuta

Avenged7x: “H€bi me ako ova zna đe nas vodi”

prije 30 minuta

panika135: bolje da se ispita kako su neki stekli desetak nekretnina zadnjih 20 godina i njima lupajte poreze – takvi su vlasništva kuća vikendica prepisali djeci nevjestama zetovima babi stričevima hoooooooj

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).