Imaju prednost: Svi vozači su stali i propustili škotska goveda preko ceste u Kučanu Gornjem kraj Varaždina. Djelovala 
su izgubljeno i više puta prelazila cestu

Petak, 19. 12. 2014. u 20:30, zadnja izmjena prije 7 sati i 19 minuta Piše: Luka Negovetić

Čitatelj 24sata

Vozili smo se autom, a kad odjednom preko ceste se prešetavaju tri bizona, što je bilo čudno jer ipak nismo u Teksasu. I vozač iz suprotnog smjera također je stao jer životinje ipak imaju prednost, rekao je čitatelj.

Na cesti u Kučanu Gornjem pokraj Varaždina prije nekoliko dana, vozači automobila nisu mogli nastaviti voziti jer su naišli na “barikadu” od životinja. Preko ceste su se u koloni prošetala tri goveda.

– Ipak nije riječ o bizonima, nego o škotskim govedima – kaže prof. dr.sc. Ante Ivanković, predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Čitatelj koji je fotografirao goveda rekao je da su životinje djelovale nesigurno i da su nekoliko puta prelazila cestu.

– Kad smo ih propustili da pređu cestu, otišla su u nepoznatom smjeru – kazao je čitatelj. Inače, dugodlako škotsko govedo potječe od divljeg goveda s britanskih otoka.

To je najstarija poznata vrsta goveda. Iako imaju duge rogove, ove životinje su vrlo mirne i druželjubive. Idealnu zaštitu od niskih temperatura daje im zimska dlaka koja se sastoji od dva sloja. Zbog duge dlake otporne su i na bolesti i na razne insekte koja znaju napadati goveda, a žive i do 25 godina.

Inače, škotska goveda se uzgajaju isključivo radi mesa koje je visokokvalitetno ali i specijalitet u restoranima. Odrasla krava može težiti do 600 kilograma, dok odrasli bik može težiti čak do 900 kilograma.

Tagovi: varaždin, govedo, bizoni

Izdvojeni komentari 58 komentara Pogledaj sve komentare

prije 7 sati i 5 minuta

masterplan: pa kako ce drugacije prec cestu.. sta su trebali trazit zebru i semafor pa cekat zeleno za prec

prije 6 sati i 59 minuta

Lyoto_Machida: Zamisli, u ŠOKU. Kad sam bio mlađi čekali bi po par minuta dok sve krave prođu. Tad se radilo, danas se samo sjedi i buni da se nema.

prije 6 sati i 15 minuta

007siroliver: baš su fora a ne da su ljudi u ŠOKU,bez veze! bolje vidjet goveda nego neke političare. je tak?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).