Inspekcija Ministarstva gospodarstva je u akciji ‘Oktan’ na 24 benzinske crpke u 10 posto, od ukupno 50 uzetih uzoraka benzina i dizela, utvrdila da je gorivo loše

Četvrtak, 18. 12. 2014. u 15:26, zadnja izmjena prije 3 sata i 34 minute Piše: Snježana Krnetić

Goran Kovačić/PIXSELL

Nakon pritiska javnosti, konzultacija s povjerenicom za informiranje, pravnicima te provedenog testa razmjernosti javnog interesa Ministarstvo gospodarstva objavilo je imena benzinskih crpki na kojima je u akciji Oktan utvrđeno da su prodavali gorivo loše kvalitete.

Na testu su pali uzorci pronađeni na Crodux crpki odnosno njihove franšize u Dugopolju jug gdje je na testu pao eurodizel BS premium, na njihovoj crpki u Varaždinu je utvrđena loša kvaliteta eurodizela BS dok u Sisku na testu nije zadovoljio također eurodizel BS premium.

U sva tri slučaja s dizelskim gorivima problem je u neodgovarajućoj filtrabilnosti na minus 13 stupnjeva celzijevih što implicira ili prisustvo vode ili nedostatak aditiva. Neadekvatna filtrabilnost kod motora može dovest do gubitka snage ili gašenja motora.

U Županji tvrtka Naftne crpke ulice prodavala je problematičan eurodizel BS koji osim niskih cetanskih brojeva u sebi ima oko pet posto benzina, dok je kod eurosupera 95 uz nizak oktanski broj pronađeno i oko deset posto dizela.

Proizvođač goriva na Crodux-ovim crpkama je iz Italije pa se pretpostavlja da je problem vjerojatno u njemu. Na benzinskoj crpki u Županji gorivo je od Ine, ali se sumnja na miješanje goriva jer je Inino gorivo zadovoljilo na svim ostalim mjestima gdje su uzeti uzorci. U petak će benzinske crpke dobiti rješenje inspekcije te će protiv njih biti pokrenut optužni prijedlog.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kazne za kompanije kreću se od 300.000 do 600.000 kuna, dok su za odgovorne osobe u njima propisane kazne od 40.000 do 70.000 kuna. Benzinske crpke koje imaju problematično gorivo bit će ih dužne povući sa tržišta, ako ga još uvijek imaju. U Ministarstvu gospodarstva napominju da je ovaj put jedini pravno mogući jer oni nemaju ovlasti zatvarati benzinske crpke niti izuzeti gorivo prije nego se provede cijeli postupak.

– Pozivam sve trgovce da prodaju vrhunsku robu jer ćemo ih kad tada uhvatiti – poručio je ministar Ivan Vrdoljak i najavio da će se od sljedeće godine redovito i vrlo često ići u kontrole.

Podsjetimo, tijekom najavljene akcije Oktan kontrolirano je gorivo na 24 benzinske crpke i dva granična prijelaza. Od ukupno 50 izuzetih uzoraka goriva utvrđeno je da je 10 posto njih loše kvalitete.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: akcija oktan, ivan vrdoljak, gorivo

Izdvojeni komentari 139 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 27 minuta

kavasaki74: Zato si se ti i borio druze generale, da bi u buducnosti pljačkao svoj narod !!!

prije 4 sata i 17 minuta

conte: a to je firma od našeg generala koji je do rata montirao centralno grijanje a od rata naovamo živi u dvorcu?! zanimljivo…..

prije 4 sata i 26 minuta

mary loo: Crodux? A imali su slogan: ljubav prema autu uvijek se isplati, zato točite na Croduxu…je l to jos uvijek u sastavu Čermakovog postojanog poslovnog carstva…ili je prodano nekom drugom

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).