Ustavni sud vrlo brzo će raspraviti zahtjev inicijative “Ne damo naše autoceste” za izricanjem privremene mjere zabrane koncesioniranja autocesta, rekla je Omejec

Petak, 12. 12. 2014. u 21:15, zadnja izmjena prije 4 sata i 30 minuta Piše: 24sata

Boris Šćitar/PixsellJasna Omejec

Ustavni sud vrlo brzo će raspraviti zahtjev inicijative “Ne damo naše autoceste” za izricanjem privremene mjere zabrane koncesioniranja autocesta i utvrditi je li uopće nadležan za takvu odluku, izjavila je u petak predsjednica tog suda Jasna Omejec.

-Ustavni sud se prvi put susreće s ovakvom vrstom inicijative, za izricanjem privremene mjere. (…) Ovdje Ustavni sud mora provesti raspravu i donijeti odluku je li uopće nadležan za takvu vrstu privremenih mjera – rekla je Omejec u emisiji HTV-a “Javna stvar”.

Dodaje da su privremene mjere “po svojoj prirodi hitne” što znači, dodala je, da će Ustavni sud o tom podnesku raspravljati “vrlo brzo i vrlo konkretno”.

Još nisu došli pred Ustavni sud

Upitana kakav je status samog predmeta, odnosno referenduma protiv monetizacije autocesta, Omejec odgovara da on, kao ni referendum o ‘outsourcingu’ nisu došli pred Ustavni sud.

– Mislim da ste u ovom trenutku još uvijek na pogrešnoj adresi, jer što se tiče samog referenduma, to još ni na koji način nije dotaklo Ustavni sud, kao ni referendum o ‘outsourcingu’. Ni taj još nije došao do Ustavnoga suda – rekla je.

Predsjednik ne može samostalno raspisivati referendum

Odgovarajući na pitanje je li predsjednik Republike Hrvatske ovlašten predlagati referendum, Omejec je istaknula kako joj je to pitanje prvi put postavljeno na televiziji. Objasnila je da predsjednik Republike može, uz supotpis premijera, predložiti raspisivanje referenduma o ustavnim promjenama. To je jedna procedura koja nije sasvim uređena u Ustavu, istaknula je.

O referendumu o outsourcingu nije mogla ništa reći jer na Ustavni sud taj predmet nije stigao.

Vlada ne smije stavljati nove ploče dok se ne donese Statut

Jasna Omejec, govoreći o odluci Ustavnog suda o pločama s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, istaknula je kako je Gradskom vijeću Vukovara naloženo da to pitanje riješi Statutom. Dok statut ne bude donesen, Vlada ne smije prisilno mijenjati situaciju, ne smiju se stavljati nove ploče. Isto tako, svako uništavanje i skidanje ploča protivno je odluci suda, naglasila je.

Referendum protiv ZOR-a

Upitana o referendumskoj inicijativi protiv izmjena ZOR-a 2010. godine, rekla je kako se Ustavni sud tada prvi put susreo s takvom situacijom. Pohvalila je odluku koju je tada donio Ustavni sud, ali i tadašnju Vladu, koja je na 700 tisuća potpisa za referendumom odgovorila povlačenjem Zakona o radu iz saborske procedure.

Prisega na stari Ustav

Na pitanje na koji će Ustav budući predsjednik ili predsjednica prisegnuti u veljači, s obzirom na to da novi nije tiskan, a u stari su unesene izmjene, predsjednica Ustavnog suda odgovorila je kako će se u stari Ustav dodati izmjene. Predsjednik polaže prisegu na vjerodostojnom Ustavu, naglasila je uz osmijeh.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: ustavni sud, ustav, referendum, jasna omejec

Izdvojeni komentari 6 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 41 minutu

trovuk1991: hitno vi raspravite broj birača …narod nisu ovce , i pamtimo tko nam je bio o.k. , a tko je pravio budale od nas

prije 2 sata i 32 minute

Kumpa Mrki: Autoceste su fakat odlične ali su mi preskupe i potrošim više benge pa idem po staroj cesti na moreno.

prije 3 sata i 47 minuta

laki-luka: Oni bi to dali koda im je čačino.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).