Zadarski književnik otkriva detalje svog krimića ‘Mima i kvadratura duga’ u kojem ocrtava konture nove vizure Dalmacije, koja se vrlo razlikuje od klapskih pjesama

Ponedjeljak, 06. 10. 2014. u 19:00, zadnja izmjena prije 17 minuta Piše: Igor Vikić

Filip Brala/Pixsell

Zadarski književnik Želimir Periš otkriva detalje svog krimića ‘Mima i kvadratura duga’ u kojem ocrtava konture neke nove vizure Dalmacije, koja se vrlo razlikuje od razglednica ili klapskih pjesama.

Express: Predstavite nam svoj novi roman?

‘Mima i kvadratura duga’ krimić je koji se događa u neimenovanom dalmatinskom gradu. Glavni lik, Mima, sistemski je inženjer bez stalna zaposlenja koji teško sklapa kraj s krajem. No Mima ima i tajnu, zajedno s prijateljem na internetu vodi malu tajnu trgovinu na kojoj se prodaju i ilegalne stvari. Pravi problemi za Mimu počinju kad ga policija unajmi da za njih otkrije tko se krije iza virtualnog identiteta Dodola. Tražeći Dodolu, Mima otkriva da oko njega postoji cijeli svijet paralelnih struktura i da nije on jedini koji posjeduje tajne informacijske sustave.

Express: Jeste li ga temeljili na nekim stvarnim događajima ili barem likove gradili na nekim ljudima za koje ste čuli ili ih poznajete?

Roman nije samo utemeljen na stvarnosti nego vjerno preslikava neke odnose i javnosti manje poznate činjenice o institucijama koje djeluju u ovoj državi. Istina, za potrebe romana i u želji da čitateljima serviram što zabavniju priču, likovi u romanu su izmišljeni, ali kriminal nije. Iako je ovo prije svega zabavan roman, upravo zbog te dimenzije razotkrivanja nekih prikrivenih istina, roman na naslovnici nosi i epitet – zastrašujući.

Express: Roman je opisan i kao tehnološki triler, među ostalim, roman se bavi i cyber kriminalom, koji je u nas još relativno nepoznata vrsta zločina.

Roman se bavi i na neki način preispituje tehnologiju u svakodnevici i koliko ona utječe na naše živote. Tehnologija nije samo promijenila stil života nego i omogućila posve nova područja za kriminalno djelovanje. Kako što se dio naših život premjestio na internet (npr. razgovore s kave zamijenio je Facebook, a novine internet-portali), tako je i kriminal proširio područje djelovanja.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu u kojem možete pronaći i veliki prilog za kulturu Artis koji otkriva tajne veze Joana Miroa s hrvatskim umjetnicima

Tagovi: želimir periš, express

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).