Mislav Balunović s Matematičke olimpijade u Cape Townu donio je zlatnu medalju. Prošao je na Facebookovu testiranju za posao, a trenutačno ga testira i Google

Petak, 07. 11. 2014. u 17:00, zadnja izmjena prije 2 sata i 38 minuta Piše: Anela Kuburaš

Borna Filić/PIXSELLMislav osim matematike obožava vožnju biciklom i nogomet

Mislav Balunović (19) iz Slavonskog Broda prije nekoliko dana je, nakon dva iscrpna razgovora, prošao testiranje tvrtke Facebook i dobio ponudu da sljedeće ljeto dođe raditi u jednu od njihovih firmi. Ipak, još nije siguran jer je trenutačno i na testiranju za Googleove projekte. Ovog studenta PMF-a headhunteri su vjerojatno zapazili na jednoj od Olimpijada matematike i informatike na kojima je kao srednjoškolac sudjelovao. Ove godine, s Olimpijade matematike u Cape Townu donio je zlatnu medalju, a natjecao se sa 600 kandidata iz sto zemalja svijeta.

– U dva dana imali smo dva testa, svaki po tri zadatka, koje moramo riješiti u četiri i pol sata. Zadaci su jako kompleksni, iz četiri različita područja matematike: algebra, geometrija, kombinatorika, teorija brojeva. Za neke zadatke, čim ih vidim, sine mi metoda kako ih riješiti. U neke moram gledati i sat vremena, ali u konačnici nađem pravi način – objašnjava Mislav.

Matematika mu je pravi gušt

Jedini je iz Hrvatske osvojio zlato, iako je s njim išlo još šest kolega iz srednjih škola. Priznaje, najveća su mu konkurencija matematičari iz Kine i SAD-a. Za matematiku se zagrijao još u osnovnoj školi, ali u srednjoj mu je postala pravi gušt. Satima bi sjedio i rješavao zadatke i sve mu je nekako išlo od ruke.

– Na natjecanjima sam upoznao konkurente s kojima sam poslije postao pravi prijatelj. Kad bismo se čuli, uvijek bismo jedni druge pitali: ‘Jesi riješio taj zadatak?’. I tako jedan drugog izazivali, a u konačnici poticali na to da svaki dan moramo biti bolji – kaže Mislav. Smatra da nema tog mentora koji može učiti umjesto tebe i da je upravo svatko najzaslužniji za svoj uspjeh.

– Koliko si sam spreman dati u nešto, toliko ćeš i uspjeti. Nema posustajanja – kaže. Nitko ga nikad nije tjerao da satima rješava zadatke. Sam je to odlučio. Naravno, natjecanja donose i putovanja, pa se Mislav nada da će zbog svog znanja ponovno ići na drugi kraj svijeta.

Za Mislava je zainteresiran i Google

– Samostalan rad je najvažniji jer sami u konačnici biramo što ćemo biti – kaže Mislav. Osim u matematici, u slobodno vrijeme uživa na biciklu, igra nogomet i svira gitaru. Trenutačno pregovara i s Googleom o poslovnom angažmanu.

– Pitanja na intervjuima su složena, ali zapravo vrlo logična. Primjerice, za Facebook sam morao nastaviti niz brojeva. Čim sam rekao rješenje, inženjer koji me ispitao kazao je: ‘Postoji li možda bolje rješenje?’ I ja sam ga pronašao – kaže mladi genijalac.

U Google se sam javio i sad čeka rezultate testiranja. Nakon završenog fakulteta volio bi se baviti programiranjem, a život može zamisliti i u Kaliforniji – u središnjici tvrtke Marka Zuckenberga.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.Tagovi: zlatna medalja, mislav balunović, matematička olimpijada, bolje obrazovanje

Izdvojeni komentari 8 komentara Pogledaj sve komentare

prije 53 minute

bosnić angelina: Kidaj dok si mlad jer ovdje nećeš ni do penzije naći bolji posao!

prije 2 sata i 5 minuta

pero_: To sto mladi i pametni ljudi odlaze, nase genijalne politicare oupce ne uzbudjuje.Vjerujem da im negativna selekcija i prihvacanje nesposobnosti kao hrvatskog standarda dobrano odgovara.

prije 59 minuta

fiore: bravo!napokon da nije neka starleta,koja svojim atributima plijeni pažnju,već momak koji svojim mozgom uspijeva skrenuti pažnju!svaka čast!napokon nešto lijepo za pročitat,a mislavu sve naj u budućem životu i radu!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).